Cele mai periculoase oraşe din România pentru copii

Cele mai periculoase oraşe din România pentru copii sunt cele în care se înregistrează cea mai mare densitate de populaţie, dar şi de autovehicule peste medie. Vezi Topul localităţilor.
siguranta rutiera

Potrivit Analizei accidentelor rutiere în care au fost implicaţi copii în proximitatea unităţilor de învăţământ în perioada 2008-2017, 3.030 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 19 ani au fost, anual, victime ale unui număr mediu de 2.741 de incidente de circulaţie. În medie, 75 de copii mor în aceste accidente, iar 652 sunt grav răniţi.

În aceaşi timp, documentul realizat de Direcţia Rutieră din cadrul IGPR relevă că aceste accidente se produc în zonele cu cea mai mare densitate de populaţie, dar şi de autovehicule peste medie.

Topul oraşelor periculoase pentru copii din punctul de vedere al siguranţei rutiere sunt:

  • Bucureşti – 3.575 de accidente,
  • Cluj Napoca – 490 de accidente,
  • Braşov – 442 de accidente,
  • Iaşi – 723 de accidente.

Acestea sunt urmate, potrivit poliţiştilor rutieri, de Constanţa, Craiova, Galaţi, Ploieşti, Bacău, Timişoara, Piteşti, Suceava, Baia Mare, Oradea şi Botoşani.

În opinia lor reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne, un factor determinant în reducerea numărului accidentelor rutiere îl reprezintă conştientizarea de către toţi participanţii la traficul rutier, pe termen lung, a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, conduită ce se naşte şi se dezvoltă prin activităţi educative, începând de la vârste fragede.

De altfel, activităţile de educaţie rutieră în şcoli cad în sarcina unui Grup de lucru constituit special în acest scop în cadrul Delegaţiei Permanente Interministeriale pentru Siguranţă Rutieră , format din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratului General al Poliţiei Române prin Direcţia Rutieră şi Institutul pentru Combaterea şi Prevenirea Criminalităţii, Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi Casei Corpului Didactic.

De asemenea, IGPR încearcă să acceseze fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru implementarea a două proiecte pentru creşterea siguranţei rutiere.

 

CITEŞTE ŞI

Pe piaţa carburanţilor, un mare jucător stabileşte preţul

Bucureşti Smart City. 3 aplicaţii mobile pentru transport urban

 

Primul proiect propune realizarea unor campanii educativ-preventive având ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă rutieră prin modelarea factorului uman pentru responsabilizarea participanţilor la trafic.

Al doilea proiect va creşte gradul de monitorizare a traficului rutier în toate zonele cu risc ridicat de producere a evenimentelor rutiere prin îmbunătăţirea dotării poliţiei rutiere cu autospeciale prevăzute cu sistem de monitorizare audio-video, cinemometre laser (radare-pistol) şi sisteme de depistare a substanţelor stupefiante în salivă.

 

Adaugati comentariu