e-combustibilii
Home Administrare flote Carburanţi Pe piaţa carburanţilor, un mare jucător stabileşte preţul

Pe piaţa carburanţilor, un mare jucător stabileşte preţul

Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta desfăşurată pe piaţa carburanţilor, concluzia fiind că, în acest sector, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care stabileşte preţul. 

Raportul investigaţiei va fi publicat peste câteva săptămâni şi va cuprinde o radiografie a sectorului şi câteva recomandări, în condiţiile în care există o structură care nu e predispusă la concurenţă.

„Avem câţiva actori mari, dar unul dintre ei are jumătate din piaţă, deci nu este o structură de piaţă echilibrată în care sunt mai mulţi jucători cu ponderi relativ egale care se concurează, ci un jucător foarte mare, care stabileşte preţurile, şi unii mai mici care îl urmează şi atunci toată ideea este cum putem face să îmbunătăţim această structură a pieţei. Minuni n-o să fie, n-o să putem desface ceea ce s-a făcut la momentul privatizării”, a explicat preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, care a adăugat că nu vor fi aplicate sancţiuni.

Potrivit acestuia, companiile sunt libere să stabilească orice preţ consideră ele şi concurenţa este cea care nu le lasă să pună un preţ mare, ca să nu-şi piardă clienţii.

O structură mai echilibrată a pieţei ar trebui să ducă la o reducere a preţurilor, dar nu este nimic ce se va întâmpla de azi pe mâine„, a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a admis că recomandările pot include măsuri precum reglementarea prezenţei pe autostrăzi a benzinăriilor şi existenţa unui interval de timp în care toate companiile să-şi stabilească preţul, pentru a nu se mai lua unele
după altele.

În ceea ce priveşte preţurile carburanţilor, preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că nu poate estima cât ar trebui să plătească un consumator român, cert fiind doar faptul preţul fără taxe este mai mare decât media europeană, iar cel cu taxe, mai mic.

„Să nu creăm o panică în rândul oamenilor că suntem o ţară săracă, care plăteşte mai mult decât ţările bogate. Nu, plătim mai puţin decât ţările bogate, dar poate că am putea plăti şi mai puţin”, a completat Bogdan Chiriţoiu.

Lider pe piaţa distribuţiei de carburanţi este OMV Petrom, urmat de Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom.

 

CITEŞTE ŞI:

Monitorul preţurilor la carburanţi va fi operaţional în luna iunie

Cum se vor scumpi carburanţii în 2019

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...

Recaş
CarburanţiInfrastructură

Două noi parcări moderne au fost deschise pe Autostrada A1, în zona localităţii Recaş

Două noi spaţii de servicii moderne sunt deschise începând de sâmbătă pe...

e-combustibilii
Carburanţi

Vor face e-combustibilii ”șah mat” mașinile electrice?

Într-un moment în care managerii de flote vor certitudini cu privire la...