De la 1 ianuarie 2019, preţurile carburanţilor vor creşte cu aproximativ 20 de bani pe litru, care urmare a majorării accizelor şi a obligaţiei impuse benzinăriilor de a comercializa, pe piaţa românească doar benzină şi motorină cu un conţinut ridicat de biocombustibil.
Accizele la carburanţi cresc, de la 1 ianuarie, ca urmare a indexării cu nivelul inflaţiei. Astfel, acciza pentru benzina fără plumb va fi de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, în creştere cu 62 de lei, iar cea pentru motorină de 1.896 de lei, în creştere cu 58 de lei.
În aceste condiţii, benzina şi motorina se vor scumpi cu aproximativ 7-10 bani/litru.
Scumpirea carburanţilor se produce şi ca urmare a intrării în vigoare a OUG 80/2018, aprobată de Parlament în această toamnă. Potrivit actului normativ, benzina va trebui să conţină bioetanol în proporţie de 8%, faţă de 4,5% până acum, iar motorina 6,5% biodiesel, faţă de 5%.
Ca urmare a aplicării Ordonanţei, preţurile carburanţilor vor mai creşte cu aproximativ 7-10 bani/litru.
Prevederile OUG 80/2018 se aplică carburanţilor utilizaţi pentru propulsia autovehiculelor rutiere, utilajelor mobile nerutiere, inclusiv a tractoarelor agricole şi forestiere, navelor de navigaţie interioară şi ambarcaţiunilor de agrement atunci când nu se află pe mare, precum şi electricităţii utilizate de către vehiculele rutiere.
În cazul în care conţinutul de etanol din benzină depăşeşte valoarea de 5% în volum sau conţinutul de oxigen din benzină depăşeşte 2,7% m/m, pe etichetă se include şi următorul text de avertizare: <<Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant>>.
Proiectul mai prevede că producătorii şi importatorii de autovehicule sunt obligaţi să includă în documentaţia tehnică pe care o pun la dispoziţia utilizatorilor, respectiv în cartea tehnică, informaţii privind conţinutul de biocarburanţi din benzină care poate fi utilizat şi folosirea adecvată a diverselor tipuri de amestecuri conţinând benzină.
Comentați?