Apetitul pentru investiții al companiilor începe să dea semne de revenire

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General, Garanti BBVA Leasing
Garanti BBVA Leasing

Garanti BBVA Leasing a semnat recent un acord de finanțare de 20 de milioane de euro cu Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre. Ce investiții vor susține aceste fonduri?

Într-adevăr, Garanti BBVA Leasing a semnat un acord de împrumut de 20 de milioane de euro cu Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (Black Sea Trade and Development Bank – BSTDB). Acesta este al treilea acord semnat cu partenerul nostru financiar și are ca scop încurajarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) locale, în această perioadă.
Este important de adăugat că facilitatea va fi utilizată pentru a pune la dispoziția IMM-urilor produse de leasing financiar, pentru achiziția de echipamente, utilaje și vehicule, atât pentru afaceri noi, cât și pentru consolidarea celor existente.
Aș dori să subliniez că susținerea nevoilor clienților este prioritatea principală a Garanti BBVA Leasing, precum și a întregului grup Garanti BBVA România, iar din acest motiv suntem încântați să continuăm colaborarea noastră de succes și de încredere cu Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, prin acest nou parteneriat.

Ce trebuie să știe potențialii clienți despre oferta Garanti BBVA Leasing?

Garanti BBVA Leasing are o structură diversificată de acorduri de finanțare, care ne permite să sprijinim toate sectoarele economiei. În plus, produsele și serviciile noastre sunt concepute pentru a satisface nevoile clienților și pentru a oferi cele mai bune condiții de finanțare de pe piața din România.
Mai mult, trebuie știut că Garanti BBVA Leasing este o companie foarte stabilă și avem parteneriate puternice, dezvoltate de-a lungul anilor, motiv pentru care clienții noștri se pot baza pe noi în orice moment.

Cum a afectat pandemia clienții Garanti BBVA Leasing și ce măsuri ați adoptat pentru susținerea acestora?

Știm cu toții că pandemia a devenit, într-un timp foarte scurt, un eveniment cu impact major asupra mediului de afaceri. Economia mondială, influențată semnificativ de numeroasele restricții de trafic impuse în pandemie și implicit de predictibilitatea redusă, a avut un impact major asupra bilanțurilor companiilor, iar unii dintre clienții noștri au fost, de asemenea, afectați de efectele pandemiei.
Noi, la Garanti BBVA Leasing, am creat strategii pentru a depăși această perioadă încărcată de provocări, păstrând întotdeauna clienții în centrul atenției noastre.
Astfel, putem spune că în tot acest timp, am fost alături de clienții noștri, oferindu-le o experiență pozitivă, dar, și mai important, am venit în întâmpinarea acestora cu soluții, atât prin moratorii private, cât și publice, pentru a-i ajuta să depășească aceste vremuri de incertitudine și încărcate de provocări.

Cum credeţi că vor evolua, în acest an, finanţările prin leasing financiar?

Debutul pandemiei de coronavirus a surprins pe toată lumea și a răspândit un sentiment de prudență printre toți jucătorii de pe piața de leasing. În 2021, companiile au început să-și recapete încrederea, iar acum, la jumătatea anului putem spune că lucrurile se îmbunătățesc în comparație cu anul precedent și apetitul pentru investiții al companiilor începe să dea semne de revenire.
Astfel, pentru 2021 estimăm o revenire a finanțărilor prin leasing, cu valori peste cele înregistrate în anul precedent. De asemenea, trebuie să adăugăm că aceste creșteri vor fi susținute de faptul că anul trecut unele investiții au fost amânate pentru anul acesta.
Pe de altă parte, dorim să îi asigurăm pe clienții noștri că toate acțiunile pe care le-am derulat în această perioadă, precum și cele pe care le vom iniția, au ca scop susținerea eforturilor lor de a-și continua activitatea și de a-și dezvolta afacerile.
De asemenea, clienții noștri trebuie să știe că vom continua să aducem pe piață soluții adaptate nevoilor lor, alături de produse și servicii personalizate. Ne propunem permanent să ne diversificăm produsele și serviciile pentru toate segmentele de piață, în conformitate cu nevoile în schimbare ale clienților noștri și să rămânem mereu alături de ei, ca partener financiar de încredere.

Pe fondul creşterii economice, sesizaţi un interes crescut din partea companiilor pentru reînnoirea flotelor?

Creșterea economică înregistrată de România în prima jumătate a anului 2021 oferă mai multă încredere antreprenorilor, mai ales că vine după o perioadă foarte dificilă pentru aceștia, în 2020. În acest context, unii dintre ei demarează deja procese de reînnoire a flotelor, chiar și cu vehicule hibride sau electrice. Suntem încântați să constatăm că partenerii și clienții noștri recunosc beneficiile oportunităților de finanțare pe care noi le punem la dispoziție și suntem încrezători că îi putem sprijini în îndeplinirea planurilor lor.

Garanti Leasing se distinge pe piaţa locală de profil printr-un portofoliu echilibrat. Care este situaţia în prezent din acest punct de vedere?

Strategia noastră este să avem un portofoliu echilibrat și continuăm să punem mult accent pe acest aspect, reușind și în prezent să avem un echilibru în ceea ce privește tipurile de active finanțate pe care îl considerăm corect. Astfel, astăzi, la mai bine de un an de la debutul pandemiei, putem spune că ne-am atins obiectivul de a ne concentra pe diversificarea portofoliului de afaceri, iar această strategie ne-a oferit noi oportunități de finanțare în sectoare importante ale economiei.

Care ar fi avantajele pentru companii în alegerea unei finanțări prin leasing în locul uneia prin credit bancar?

Companiile care optează pentru leasing, în locul unui credit, beneficiază de parteneriatele companiei de leasing cu furnizorii de echipamente, utilaje sau vehicule. De asemenea, mai există și alte avantaje, precum flexibilitate în alegerea modului de finanțare sau rapiditate în procesul de finalizare a tranzacției.

Care sunt așteptările dvs. pentru cererea și oferta viitoare de servicii de finanțare prin leasing?

România a înregistrat creștere economică în 2021 și situația pare să se îmbunătățească, atât la nivel local, cât și la nivel global. Cu toate acestea, credem că toți jucătorii de pe piața leasingului financiar vor acționa cu prudență, de acum înainte, dar piața va continua să crească, deși într-un mod mai precaut. Cu toate acestea, este important de menționat că totul este strâns legat de evoluția pandemiei și că efectele sale economice sunt dificil de prezis.
Noi, în Garanti BBVA Leasing, credem cu tărie că leasingul financiar va continua să fie o opțiune bună pentru clienții români, mai ales în perioade economice dificile. Mai mult, Garanti BBVA Leasing este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de leasing financiar, un partener solid pentru clienți, și ne-am adaptat provocărilor generate de pandemia de coronavirus. Dorim să ne asigurăm clienții că îi vom pune întotdeauna pe primul loc și că aceștia pot alege cu încredere produsele și serviciile noastre.

 

(Articol publicat în revista flote Auto, iunie 2021)

 

CITEȘTE ȘI:

5 tendinţe în leasingul operaţional din 2021

Stellantis mizează pe mixul hidrogen – baterii

 

 

Adaugati comentariu