Fonduri europene pentru Drumul Expres Brăila – Galaţi. Când va fi anunţat constructorul

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a depus cererea de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru construcţia Drumului Expres Brăila-Galaţi. Ministrul Transporturilor estimează că ofertantul-câştigător va fi anunţat până la finalul lunii iunie.Brăila - Galați

Valoarea totală a proiectului este de 837 milioane de lei din care 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 305,95 milioane de lei, 15% contribuţia naţională – 53,9 milioane de lei, restul de 477,1 milioane de lei lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Proiectul cuprinde:

  • Construirea a 11,088 km de drum nou, 3 poduri, 1 pasaj şi 2 viaducte;
  • Reducerea timpului de calatorie pe reþeaua rutiera TEN-T cu mimim 4%, în primul an de operare (2025).

Obiectivul general al proiectului, îl reprezinta crearea unei legaturi rutiere care va facilita traficul intre municipiile Braila si Galati precum si traficul de tranzit, asigurand cresterea vitezei de circulatie, a capacitatii de trafic, o imbunatatre a sigurantei si a confortului in trafic.

Finanţare nerambursabilă va fi alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectiv Specific 2.1. Apel de proiecte pentru Dezvoltarea infrastructurii rutiere – proiecte de investiţii, Operaţiunea – Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră TEN-T globala.

La finalul lunii aprilie, CNAIR a anunţat că pentru proiectarea şi execuţia şoselei de mare viteză au fost primite 5 oferte: Arcada Company, Asocierea Astaldi – Tancrad, Asocierea Mavgo Holding – Aqua Parc – Bdu Maxi Construct – Hydrostroy, Rizzani De Eccher şi Asocierea Sa&Pe Construct – Spedition Umb – Tehnostrade.

Durata contractului este de 94 luni şi cuprinde 10 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a acestora. Potrivit CNAIR, durata contractului de lucrări poate varia în funcţie de perioada de garanţie a lucrărilor ofertată de operatorul economic desemnat câştigător.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, estimează că ofertantul-câştigător va fi anunţat până la finalul lunii iunie.

„Pentru cei 11 km din Drumul Expres Brăila-Galaţi finalizăm procedura la sfârşitul acestei luni, publicăm raportul procedurii, anunţăm câştigătorul şi, fără contestaţie, la începutul lunii iulie vom fi în măsură să semnăm contractul de proiectare şi execuţie”, a afirmat ministrul Transporturilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Turbocompresorul ideal: presiune mare, zero lag!

Opel Zafira-e Life – călătorii relaxante cu ZERO emisii

Uber face primii pași pe piața administrării transportului public

 

Adaugati comentariu