Uber face primii pași pe piața administrării transportului public

Uber a semnat un acord de gestionare a transportului public prin intermediul aplicației sale, în Marin County, California, scrie Financial Times.uber

Rezidenții din Marin, cu o populație de 250.000 de locuitori, vor putea rezerva călătorii în microbuzele publice prin intermediul aplicației Uber, care va grupa apoi persoanele care merg în aceeași direcție.

Călătoriile vor costa 4 dolari pe milă sau 3 dolari pentru cei cu dizabilități sau alte probleme de mobilitate, taxa urmând să ajungă direct la Departamentul de Transport din Marin. Uber nu va încasa comision, ci va percepe de la autorității o rată lunară forfetară în următorii doi ani, de 80.000 dolari.

Jurnaliștii de Financial Times notează că, deși contractul este minor comparativ cu veniturile trimestriale ale Uber în valoare de 3,5 miliarde de dolari, acesta ar putea să pregătească terenul pentru a-și vinde aplicația ca serviciu pentru transportul public, în întreaga lume.

David Reich, directorul general al Uber Transit, a declarat că firma a fost în discuții cu „zeci” de regiuni de pe „mai multe continente” și va anunța mai multe locații în 2020.

Uber afișează deja, în aplicația sa, opțiunile de transport public în multe locații din întreaga lume, dar contractul încheiat cu autoritățile din Marin County este primul prin care administrează direct o flotă de vehicule publice.

În afară de microbuze – care la început vor transporta doar doi pasageri simultan, din cauza regulilor de distanțare socială – Marin County va plăti lui Uber până la 70.000 dolari pe an pentru a acorda vouchere de reducere pentru călătoriile standard rezervate către și de la stațiile de călători.

Celelalte servicii publice de transport din zonă – cum ar fi rețeaua de transport cu autobuze – nu vor fi gestionate de Uber.

Profesorul Susan Shaheen, de la Centrul de Cercetare a Durabilității Transporturilor din cadrul Universității Berkeley, a declarat că astfel de acorduri comerciale pot avea potențialul de a spori utilizarea transportului public, prin reducerea timpilor de așteptare și creșterea eficienței generale.

 

CITEȘTE ȘI:

5 puncte de trecere a frontierei au fost redeschise

Noile tarife pentru permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare

Continental susține școala profesională în sistem dual: zeci de locuri pentru absolvenții de gimnaziu

 

Adaugati comentariu