Fond de relansare în Europa în valoare de 500 mld. euro. Propunerea lui Merkel şi Macron

Germania şi Franţa au prezentat, luni, propunerea pentru un fond de relansare în valoare de 500 de miliarde de euro, care va fi orientat către sectoarele şi regiunile cele mai afectate din Uniunea Europeană, reletează Deutsche Welle.
vehicule ”verzi”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că acest fond de relansare este un răspuns „pe termen scurt” la criză şi că soluţia pe termen lung, inclusiv reformele necesare, va fi discutată mai târziu, „pentru că Europa trebuie să se dezvolte în continuare”.

Fondul de relansare presupune, de asemenea, autorizarea Comisiei Europene pentru a împrumuta bani în numele UE.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a menţionat că este prima dată când Germania şi Franţa au convenit asupra necesităţii unei datorii comune a UE. Problema împrumuturilor comune, sugerată de ţări precum Italia şi Spania, dar respinsă până acum de Germania şi Olanda, a fost principalul obstacol în UE pentru o reacţie economică unită.

„Fondul va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare. Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre dificultăţile asociate pandemieişispre atenuarea efectelor. Este vorba de o suplimentare excepţională, integrată în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar specificate, un instrument asociat unui plan de rambursare constrângător dincolo de viitorul control asupra bugetului UE”, au subliniat Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat propunerea Merkel şi Macron.

„Fondul recunoaşte sfera de aplicare şi dimensiunea provocării economice cu care se confruntă Europa şi pune pe bună dreptate accentul pe necesitatea de a lucra la o soluţie bazată pe bugetul european“.

 

CITEŞTE ŞI:

Mobilitatea post-izolare: În Franţa, revine interesul pentru maşina personală

Terasele vor fi deschise pe 1 iunie. Sezonul estival, pe 15 iunie

Italia şi Grecia îşi redeschid obiectivele istorice, arheologice şi religioase

 

 

Adaugati comentariu