Flota viitorului, la Salonul Auto de la Londra


Să spunem din capul locului că britanicii nu vând desene, vise și proiecte. Primul lor produs, Rasa, este deja în stadiu de testare pe drumurile publice. El are două locuri și este pus în mișcare de patru motoare electrice aflate în roți.
Pentru a-i conferi agilitate în oraș și economie de combustibil, inginerii au urmat câteva direcții clare: simplitate, greutate scăzută și rigiditate. Șasiul este de tip monococă, iar fibra de carbon îl face să cântărească doar 40 kg, asigurându-i în același timp un grad avansat de rigiditate.
Datorită lui, întregul vehicul cântărește sub 580 kg. Rezultatul este o viteză maximă de 97 km/h și un comportament sigur în trafic. Sistem clasic de frânare? Nicidecum: motoarele preiau și rolul frânelor, economisind peste 50% din energia cinetică ce s-ar risipi, sub formă de căldură, la frânare.
Accelerările sunt susținute de o serie de condensatori care înmagazinează energia recuperată și o eliberează la accelerare. Și asta tocmai datorită caracteristicii principale a condensatorilor, care se încarcă foarte repede, raportat la bateriile de acumulatori.
Și să reținem aspectul că mașina este 4×4, din moment ce fiecare motor este situat în interiorul fiecărei roți. Deci și economie, și aderență. Britanicilor le place să numească conceptul de funcționarea mașinii ”Rețea Electrică”, pentru că permite energiei electrice să se plimbe liberă în orice sens prin circuitul intern.
Arată bine (mă rog…binișor), fiind desenată de fostul designer-șef al modelului Fiat 500, și se mișcă bine, grație tehnologiei care produce doar curent și apă. Este, deci, perfectă pentru flota viitorului apropiat, lansarea fiind prevăzută în 2018. Dar asta nu e tot!
Riversimple pregătește și alte două modele de vehicule bazate pe tehnica lui Rasa: unul cu 4 locuri și unul pentru transportul de mărfuri. Iată deci că oportunitățile clădirii unei întregi flote bazate pe alimentarea cu hidrogen sunt cât se poate de reale. Și asta, mai ales pentru că britanicii fac eforturi ca, prin simplicitate, să mențină prețul de achiziție la un nivel scăzut.
Marele avantaj al tehnologiei este economia de combustibil, Rasa poluând cu echivalentul a doar 40 g/km CO2, fiind cea mai eficientă mașină de șosea din lume. Iar emisiile amintite sunt cauzate de procesul de producere a hidrogenului, pentru că mașina în sine eliberează doar vapori de apă în atmosferă. În plus, alimentarea durează doar 3 minute, în timp ce autonomia urcă la 480 km. Un al doilea avantaj care trebuie luat în calcul este nivelul taxelor și facilitățile oferite de guvern pentru motoarele cu tehnologie electrică, măsuri care pot înclina decisiv balanța spre acest gen de motoare.
Marea barieră care stă în calea dezvoltării tehnologiei este lipsa stațiilor de alimentare cu hidrogen, în special în România. Totuși, dacă tot s-au deschis stații de alimentare cu curent electric, poate că, în viitorul apropiat vom asista și instalarea pompelor de alimentare cu hidrogen în incinta benzinăriilor.
Sursa foto: autoblog.com