Flotă polivalentă. Test cu Dacia Dokker Stepway & Lodgy Stepway


După ce a dus filozofia lowcost sau best-buy, aşa cum le place oficialilor mărcii să o descrie, la rang de artă, Dacia ţinteşte noi nişe. Succesul lui Sandero Stepway i-a dat constructorului de la Mioveni curajul de a aplica aceeaşi reţetă şi în alte segmente, iar modul de preparare este unul cât se poate de simplu. Se iau cele mai versatile modele din gamă, Dokker şi Lodgy, se adaugă un strop de aer şic, câteva accente de crossover şi rezultă doi cărăuşi inteligenţi, cu priză la publicul tânăr, dornic de ceva diferit.
Caroserie
Surprinzător sau nu, fuziunea inedită dintre spiritul utilitar şi noile descoperite valenţe de lifestyle, i se potrivesc cel mai bine lui Dokker. Cu silueta sa pătrăţoasă, chiar spartană pe alocuri, acesta pare să readucă la viaţă spiritul unui off-roader de modă veche. Comparaţiile cu lumea căţărătorilor de carieră se opresc, însă, aici, Dacia Dokker Stepway mimând avantajele unui crossover strict la nivel de design. Diferenţele faţă de versiunea convenţională sunt minime şi se rezumă la ornamentele exterioare cu rol de protecţie – cel puţin la nivel declarativ; a caroseriei şi la tapiţeria rezistentă la uzură, cu textură specială şi, bineînţeles, titulatura Stepway, gravată la loc de cinste, pe spătarul scaunelor. Lungimea totală a crescut cu 27 mm, avans pur teoretic explicat de apariţia extensiilor din plastic pentru barele de protecţie faţă/spate. Tracţiunea integrală nu este oferită nici măcar opţional, iar garda la sol de 153 mm este identică cu cea a unui Dokker obişnuit. În fond, Dokker Stepway este, în primul rând, o declaraţie de stil, amatorii de escapade off-road putând apela cu încredere la Duster.
Interior
Ceea ce nu poate oferi, totuşi, Duster este spaţiul interior pur şi simplu enorm, de care se bucură pasagerii lui Dokker. Accesul este, de asemenea, la cote înalte, graţie celor două uşi culisante, ideale în lupta cu locurile de parcare înguste din jungla urbană. Geamurile pivotante şi bancheta spate nu tocmai confortabilă sunt detalii ce trădează originile utilitare ale maşinii. Aceleaşi rădăcini care aduc şi avantaje de ordin practic, de la portbagajul imens (800-1.300 litri) şi uşile posterioare batante cu deschidere amplă la 180 grade, până la colecţia impresionantă de spaţii de depozitare inteligente, presărate în cele mai diverse extremităţi ale habitaclului – deasupra parbrizului sau a bordului.
Versatilitatea este atuul pe care mizează şi fratele mai mare şi mai rafinat, Lodgy Stepway. Aşa cum îi stă bine unui monovolum veritabil, şapte pasageri pot călători în condiţii excelente de confort, chiar şi persoanele înalte având loc suficient la cap şi picioare, inclusiv pe scaunele din rândul trei, incluse în echipare de serie. Contrar tendinţelor, Dacia a preferat soluţia economică a montării unor banchete posterioare şi nu a unor scaune complet individuale care se rabat complet în podea. Rândul central dispune de spătar fracţionabil în format 1/3-2/3 şi poate fi pliat în plan vertical spre faţă, cu tot cu şezut, în timp ce bancheta de pe rândul trei poate fi scoasă complet, operaţiune facilitată de prezenţa a două mânere integrate, binevenite. Portbagajul este ceva mai mic decât la Dokker, volumul său fiind cuprins între 207 litri (cu toate locurile pe poziţie) şi 2.617 litri, cu bancheta din rândul doi pliată şi cea din rândul trei demontată.
Finisarea denotă simplitate. Organizarea planşei de bord este identică în cazul ambelor modele. Funcţionalitatea acesteia nu dezamăgeşte, senzaţie amplificată de ergonomia salutară şi de poziţionarea intuitivă a comenzilor principale. Notăm migrarea butoanelor pentru geamuri pe portiere şi sistemul Media Nav cu touchscreen de 7 inch şi navigaţie cu hărţi 3D, una dintre cele mai accesibile (300 euro plus 100 euro harta Europei) soluţii de profil din segment.
Test detaliat cu Dacia Dokker SL Explorer!
Pe șosea
Familiştii de carieră se vor simţi ca acasă şi la volanul lui Lodgy Stepway. Trenul de rulare este un exemplu de relaxare, mai ales pe drumurile deteriorate, acolo unde buna dispoziţie a pasagerilor rămâne intactă, graţie cursei relativ lungi a suspensiei. Înclinările nu tocmai minimale ale caroseriei, reversul inerent al medaliei, vor fi, cel mai probabil, trecute uşor cu vederea de publicul ţintă, atent la confort şi mai puţin la incisivitatea maşinii în viraje. Centrul de greutate sensibil mai ridicat al lui Dokker Stepway atrage, inevitabil, un ruliu ceva mai pronunţat, traiectoria mfiind totuşi uşor de corectat, la limită. Diferenţele sunt notabile şi la nivelul motorizărilor.
Deşi pe hârtie diesel-urile 1.5 dCi par să fie despărţite doar de avantajul de putere de 20 CP afişat de Lodgy, în realitate cutia de viteze cu şase trepte inspirat etajate a acestuia contribuie decisiv la obţinerea unor reprize şi acceleraţii net superioare. Dokker se revanşează cu un consum redus, ce depăşeşte cu numai 1-1,5 l/100 km, în practică, media oficială de 4,1 l/100 km.
Costuri
Din fericire, Dacia nu se dezminte nici la capitolul costuri. Reorientarea către segmentul de lifestyle şi creşterea implicită a pretenţiilor nu se reflectă şi în preţul final. Comparativ cu un Dokker sau Lodgy obişnuit, modelele Stepway sunt mai scumpe cu circa 400 euro, diferenţă amortizată de prezenţa jantelor din aliaj de 16 inci standard. Iată că aerul şic costă mai puţin de 100 euro!
Iată cât costă noile modele Dacia Techroad în România!
Verdict FloteAuto
Dacia propune o încrucişare inspirată între conceptul de utilitară/monovolum şi cel de crossover. Păstrând nealterat ADN-ul mărcii, noile van-uri de lifestyle Dokker şi Lodgy Stepway aduc o imagine şic, acompaniată de preţuri accesibile, un spaţiu interior imens şi echipamente moderne.