Advertisement

susţinerea companiilor mar
Home Finanţare Credite Finanţări ieftine pentru investiţiile IMM-urilor

Finanţări ieftine pentru investiţiile IMM-urilor

Accesul IMM-urilor la sursele de finanţare standard este în continuare dificil, iar viitorul nu sună prea optimist. Ca alternativă, băncile şi companiile de leasing încearcă să faciliteze obţinerea împrumuturilor, contractând linii de finanţare mai ieftine de la o serie de instituţii europene.

Cel mai recent sondaj realizat de Banca Naţională în rândul a 10 bănci care cumulează 80% din piaţa creditului corporate indică faptul că trendul descendent al cererii de împrumuturi din partea companiilor se prelungeşte. În aceste condiţii, bancherii au prognozat o relaxare semnificativă a standardelor de creditare, după ce în primele luni ale anului acestea au rămas neschimbate. De altfel, perioada ianuarie-martie a fost extrem de slabă din punctul de vedere al acordării de noi împrumuturi pentru sectorului companiilor.

Documentul BNR arată că, la nivelul întregii pieţe, opiniile bancherilor arată o tendinţă de stabilizare a condiţiilor de creditare după o perioadă prelungită în care băncile au înăsprit procesul de evaluare a solicitărilor, pretinzând garanţii din ce în ce mai mari. Cât priveşte percepţia de risc asupra clienţilor, sectorul imobiliar produce în continuare îngrijorări, dar pentru prima dată în ultimii doi ani bancherii întrevăd o scădere a riscului de credit în agricultură, industrie şi comerţ pe seama dezmorţirii consumului şi a cererii în creştere pentru exporturi. O nişă promiţătoare pentru business sunt considerate cardurile de credit.

Şi pentru că tot vorbeam de faptul că băncile cer garanţii din ce în ce mai mari, amintim că o serie de instituţii de credit au încheiat convenţii atât cu instituţii naţionale, cât şi europene pentru a facilita accesul la împrumuturi prin acordarea unor finanţări mai ieftine.

Credite cu dobândă redusă prin Jeremie

eur_1BRD Groupe Societe Generale va pune la dispoziţia IMM-urilor interesate de noul instrument Jeremie credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru, „la o dobândă avantajoasă şi cu cerinţe reduse de garanţii”, spun reprezentanţii instituţiei. Costul creditelor Jeremie (dobândă şi comisioane) este cu 50% mai mic decât în cazul finanţărilor acordate de bancă în condiţii standard, iar garanţiile pot fi de maximum 60% din valoarea creditului.
Suma maximă accesibilă prin creditele Jeremie este de 1 milion de euro (echivalent în lei), cu respectarea pragului maxim permis privind ajutorul de minimis.

Creditele Jeremie pot fi folosite pentru finanţarea activităţii curente pe termen scurt şi mediu (credite revolving), pentru asigurarea capitalului de lucru atât pentru activităţi noi, cât şi pentru activităţi existente; finanţarea investiţiilor pe termen lung (credite non-revolving).

Durata maximă de rambursare este de 2 ani pentru capitalul de lucru şi de 10 ani pentru creditele de investiţii, cu o perioadă de graţie de 24 de luni, dar care nu poate depăşi o treime din perioada totală de creditare.

Iniţiativa Jeremie (Resurse europene comune pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii), lansată de Comisia Europeană în parteneriat cu Fondul European de Investiţii, permite Statelor Membre şi Regiunilor din Uniunea Europeană să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea instrumente financiare destinate IMM. În România, iniţiativa Jeremie este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Surse alternative pentru generarea veniturilor

Tot pentru finanţarea IMM-urilor, Garanti Leasing a primit un împrumut în valoare de 7,5 milioane euro de la Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB). Facilitatea a fost acordată pe o perioadă de 5 ani şi va fi folosită pentru a sprijini activităţile companiei financiare, care astfel îşi va diversifica sursele de finanţare pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ne aflăm într-un moment în care companiile continuă să se confrunte cu acces limitat la mecanismele de finanţare, iar în acest context, leasing-ul este o sursă alternativă de fonduri, care de asemenea stimulează crearea de noi locuri de muncă şi generează venituri. Ne asteptăm ca finantarea pe care o acordăm astăzi să contribuie si la relatia de cooperare regională dintre România si Turcia, acesta fiind un obiectiv al BSTDB, ca bancă de dezvoltare regională”, a arătat directorul BSTDB pentru Institutii Financiare, Nejdet Sarisozen.

În prezent, 99% dintre clienţii Garanti Leasing sunt societăţu din toate domeniile de piaţă cu potential de creştere, precum transporturi, logistică, sectorul medical, agricultură, construcţii, industrie grea.

okan_1„În urmă cu trei ani am început să ne concentrăm mai degrabă pe segmentele corporate şi IMM, venind în întâmpinarea nevoilor financiare ale clienţilor. Companiile mici şi mijlocii reprezintă o prioritate pentru economia românească şi au nevoie de surse diversificate de finantare pentru a-şi creşte afacerile. Prin urmare, ne bucurăm să demarăm acest parteneriat, care este menit să îmbunătăţească accesul la finanţare al acestora”, a explicat Okan Yurtsever, general manager Garanti Leasing.

BSTDB a acordat prima facilitate de leasing în regiunea Mării Negre în 2003 si de atunci a semnat 16 acorduri în valoare de 103 milioane euro în Bulgaria, Georgia, Moldova, România, Rusia si Turcia. Împrumutul acordat Garanti Leasing creste suma operatiunilor de leasing semnate la peste 110 milioane euro.

În curând, credite cu garanţii europene

Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat programul COSME, noul instrument destinat îmbunătăţirii accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare, sprijinirii internalizării lor, precum şi accesului pe pieţe. 60% din bugetul estimat pentru perioada 2014-2020, respectiv 2,3 de miliarde de euro, va fi dedicat instrumentelor financiare – garanţii şi capital de risc, încurajând fluxul de credite şi investiţii către sectorul IMM.

COSME (Competitiveness of enterprises and SMEs – Programul de competitivitate pentru IMM) furnizează următoarele tipuri de asistenţă:

  • Garanţii la împrumuturile pentru IMM-urile care au dificultăţi în obţinerea de împrumuturi din sistemul bancar.
  • Capital pentru fondurile de capital de risc ce furnizează investiţii pentru IMM-urile aflate în stadiul de extindere şi creştere.
  • Informaţii practice gratuite şi servicii directe pentru firmele ce caută parteneri, finanţare, informaţii despre noile pieţe sau despre legislaţia ori programele UE.
  • Acţiuni de cooperare în reţea sau de schimb de experienţă pentru cei ce elaborează politicile relevante, având ca scop reducerea poverii administrative asupra IMM-urilor şi îmbunătăţirea condiţiilor-cadru pentru afaceri.
  • Stabilirea de elemente de referinţă şi realizarea de studii pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor şi monitorizării sectoarelor industriale la nivel european sau global, ori a politicilor în domeniul IMM-urilor din Europa.

Se preconizează că programul va sprijini anual 39.000 de întreprinderi, ajutându-le să genereze sau să păstreze 29.500 de locuri de muncă și va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese în materie de afaceri. Accesul la credit va fi mai ușor pentru antreprenori, în special pentru cei care doresc să lanseze activități transfrontaliere, anticipându-se împrumuturi și investiții suplimentare în valoare de 3,5 miliarde euro destinate întreprinderilor europene.

Pentru ca programul COSME să poată fi accesat şi de IMM-urile locale, este nevoie ca băncile, societăţile de leasing, fondurile de capital de risc, fondurile de garantare şi de contragarantare din România să se înscrie ca intermediari financiari.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, în această perioadă, Executivul de la Bruxelles stabileşte împreună cu Fondul European de Investiţii (FRI) termenii şi condiţiile privind implementarea instrumentelor financiare din cadrul COSME, după care, în această vară, băncile si celelalte instituţii financiare din România vor fi aşteptate să se înscrie în acest instrument, pentru a oferi IMM-urilor credite cu garanţii europene.

FRI urmează să publice pe site-ul sau un „Call for expression of interest” (Apel pentru exprimarea interesului), prin intermediul căruia intermediarii financiari vor putea aplica.

 (Articol apărut în revista AutoExpert Flote, iunie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Garanti BBVA România
Credite

Garanti BBVA România contribuie cu 48 mil. euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România

Garanti BBVA România îşi continuă orientarea către sustenabilitate şi contribuie cu 48...

ford otosan
Credite

Ford Otosan Romania a luat un credit de 435 mil. euro pentru finanţarea producției de autovehicule

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit sindicalizat în valoare...

tbi
Credite

tbi bank a înregistrat, în 2023, o creștere de 25% pe segmentul finanțărilor auto

În contextul economic actual, achiziționarea unui autovehicul poate reprezenta o investiție considerabilă...