Bogdan Speteanu: Finanţarea vehiculelor comerciale grele a fost “vedeta” noastră în 2015


Cum estimaţi rezultatele BCR Leasing la finalul anului trecut? Care au fost “motoarele” de dezvoltare a portofoliului?
La BCR Leasing, valoarea bunurilor finanţate a crescut cu 71% în 2015 faţă de anul precedent, respectiv la 149 milioane de euro, faţă de 86 milioane de euro. Finanţările auto în leasing s-au dublat, cea mai mare creştere fiind înregistrată pe segmentul de vehicule comerciale, a cărui pondere a crescut de aproximativ trei ori faţă de anul precedent. Pe segmentul de leasing pentru echipamente creşterea a fost de 46% faţă de anul precedent. Principalele motoare de creştere au fost finanţarea activelor productive, a vehiculelor comerciale şi echipamentelor, susţinute atât de către vânzările proprii – BCR Leasing şi BCR, precum şi de cele derulate prin intermediul partenerilor noştri.
În ceea ce priveşte tipul clienţilor BCR Leasing, din ce domenii de activitate a venit, anul trecut, cea mai mare parte a solicitărilor de finanţare?
BCR Leasing deserveşte o paletă diversă de clienţi, din toate sectoarele economiei, majoritatea fiind din categoria IMMuri. O mare parte a solicitărilor de finanţare au venit anul trecut de la transportatori, comerţ, agricultură, construcţii, sectorul medical privat, industrie etc.
Ce loc ocupă finanţarea sectorului IMM în volumul de vânzări?
Primul. IMM-urile rămân în continuare principalii noştri clienţi, ponderea acestora fiind de peste 80% în portofoliul nostru, ca volum finanţat. În aceaste condiţii, este firesc ca acestea să se afle permanent în centrul eforturilor noastre de ofertare cu soluţii de finanţare accesibile.
Care a fost cel mai dinamic segment al finanţărilor acordate de BCR Leasing anul trecut? Din acest punct de vedere, acest segment va rămâne o “vedetă” şi în 2016 sau prefiguraţi o alta?
Finanţările de vehicule comerciale grele au fost “vedeta” noastră în 2015, cu o creştere de peste trei ori faţă de anul precedent. În 2016, în condiţiile menţinerii unui climat economic stabil, prefigurăm că vehiculele comerciale vor rămâne în topul cererii de finanţare, însă ne aşteptăm şi la o creştere a autoturismelor comparativ cu anul anterior. De asemenea, pe segmentul de echipamente ne bazăm pe o creştere a cererilor de finanţare pentru echipamente agricole şi de construcţii. Din punct de vedere al produselor, sperăm ca leasingul operaţional şi managementul de flote oferit de subsidiara noastră să îşi menţina trendul ascendent câştigat în ultimii doi ani.
Ce oportunităţi de creştere vedeţi în acest an pentru BCR Leasing?
Continuarea unei evoluţii economice pozitive oferă oportunităţi de dezvoltare pentru întreaga piaţă de leasing în 2016. Creşterile înregistrate anul trecut pe piaţa auto, în industrie, construcţii, comerţ, generate de un context marcoeconomic mai stabil şi de reforme fiscale, precum reducerea TVA, creează un climat favorabil pentru investiţii şi consum şi, implicit, pentru achiziţiile în leasing. BCR Leasing va încerca să valorifice oportunităţile existente în sectoarele economice dinamice: transporturi, agricultură, producţie industrială, construcţii şi comerţ. În plan intern, vom continua să dezvoltăm relaţiile cu partenerii noştri – dealeri, importatori, asigurători, precum şi cu banca-mamă, pentru a oferi soluţii de finanţare care să răspundă nevoilor clienţilor.
Aţi sesizat anul trecut o creştere a interesului companiilor de a-şi reînnoi parcul auto sau măcar un apetit sporit pentru investiţii?
Da, iar acest lucru se reflectă în volumele înregistrate pe segmentul de leasing auto în 2015: peste 1 miliard de euro, la nivelul pieţei. Creşterea încrederii companiilor cu privire la mersul economiei şi înţelegerea tot mai bună a rolului pe care îl are leasingul în susţinerea proiectelor lor de dezvoltare au determinat o creştere moderată a apetitului firmelor pentru investiţii. Sperăm că acestă tendinţă se va menţine şi în acest an.
Credeţi că dinamica finanţărilor la nivel de piaţă se va menţine şi pe parcursul acestui an?
În condiţiile consolidării creşterii economice la nivelul prognozat pentru 2016, anticipăm că finanţările în leasing vor creşte în acest an cu aproximativ 10%-15% faţă de 2015.
Există un portret robot al companiei care preferă achiziţia de autovehicule prin leasing financiar? Este adevărat că societăţile mari preferă leasingul operaţional pentru finanţarea parcului auto, iar cele de dimensiuni mai mici, pe cel financiar?
Clienţii noştri care aleg leasingul financiar conturează o paletă de caracteristici foarte diversă: de la microîntreprinderi la corporaţii, din orice domeniu de activitate. Totuşi, pentru că IMM-urile reprezintă cea mai mare parte a portofoliului nostru de clienţi, un portret „standard” ar include: IMM având ca activitate servicii şi/sau producţie, în general cu rezultat economic pozitiv pe ultimii doi ani, cu cifră de afaceri în creştere, cu istoric de plată pozitiv, cu un grad de îndatorare rezonabil.
Este adevărat că, în acest moment, cea mai mare parte a clienţilor de leasing operaţional sunt corporaţii multinaţionale sau companii româneşti mari, organizaţii care operează flote de nivelul zecilor sau sutelor de vehicule. Sunt organizaţii care utilizează modele de business bine definite şi care, datorită acestor modele de business, identifică mult mai uşor beneficiile produsului de leasing operaţional. Cu toate acestea, în ultima perioadă există un interes crescut şi în rândul IMM-urilor sau chiar al microîntreprinderilor pentru leasing operaţional sau management de flote, datorită beneficiilor derivate din costurile de administrare şi operare a flotelor.
Care sunt principalele vulnerabilităţi ale companiilor care doresc să-şi finanţeze autovehiculele prin leasing financiar, dar nu se califică pentru primirea finanţării?
În general, vulnerabilităţile firmelor neeligibile pentru leasing financiar sunt legate în principal de istoricul de plată al companiei, dar şi al administratorilor/asociaţilor/acţionarilor, de cifra de afaceri comparativ cu investiţia dorită, de gradul de îndatorare, aportul companiei la investiţie şi rezultatele financiare. Pentru eligibilitatea start-up-urilor este necesar un plan de afaceri solid construit, care să asigure sustenabilitatea firmei pe termen mediu.
Credeţi că finanţările prin leasing sunt mai potrivite, mai flexibile pentru companii, în special IMM-uri, comparativ cu împrumuturile bancare?
Desigur, există mai mare flexibilitate în cazul leasingului. având în vedere că o bună parte din analiza de risc se bazează pe activul finanţat şi nu doar pe analiza economico-financiară a clientului. Leasingul reprezintă un pachet integrat de finanţare, asigurare şi servicii post-vânzare pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Bunul finanţat se constituie, în cele mai multe cazuri, drept unica garanţie a finanţării, iar aprobarea dosarului se face de cele mai multe ori mai rapid în comparaţie cu un credit bancar. De asemenea, TVA-ul este finanţat de facto, fără să afecteze gradul de îndatorare, iar plăţile TVA sunt eşalonate de-a lungul perioadei de leasing. Leasingul permite un management eficient al resurselor financiare ale clientului şi este accesibil pentru segmente mai largi de utilizatori.
(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2016)