Familia sau cariera? Legea care le permite pe ambele

Parlamentul European votează joi, 4 aprilie 2019, noi reguli care să permită părinţilor şi îngrijitorilor să îmbine mai bine cariera cu familia.În opinia eurodeputaţilor, o mai mare flexibilitate a condiţiilor de lucru şi a concediului pentru îngrijirea familiei ar putea ajuta părinţii şi îngrijitorii activi pe piaţa muncii să-şi echilibreze interesele profesionale cu cele personale şi să nu fie nevoiţi să aleagă între familie şi carieră.

Rata ocupării forţei de muncă a femeilor în cele 28 de membre state ale UE a fost de 66,5% în anul 2017 (prin comparaţie cu 78% a bărbaţilor).
Statisticile arată că femeile sunt mai predispuse să lucreze cu jumătate de normă sau să facă pauze profesionale cu scopul de a îngriji copiii sau rudele. Ca urmare, salariile şi pensiile acestora sunt mai mici, comparativ cu cele ale bărbaţilor.

Noile norme UE privind echilibrul mai bun între viaţa profesională şi cea privată, pe care Parlamentul le va vota joi, 4 aprilie, au ca scop combaterea subreprezentării femeilor pe piaţa muncii, stimularea taţilor să îşi ia concediu de creştere a copilului şi promovarea egalităţii de gen şi de şanse.

Pe 24 ianuarie 2019, negociatorii Parlamentului şi Consiliului au convenit asupra unui acord provizoriu privind noile măsuri care au fost aprobate de comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale la 26 februarie.

Cele mai importante aspecte ale noilor norme:

  • cel puţin 10 zile de concediu de paternitate plătit pentru tată sau cel de-al doilea părinte în perioada naşterii (atunci când acestea sunt recunoscute de către legislaţia naţională), plătite cel puţin la nivelul concediului medical
  • dreptul individual la patru luni de concediu parental, dintre care două luni sunt netransferabile şi plătite, unde nivelul de compensare a perioadei netransferabile va fi stabilit de fiecare ţară independent
  • dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu pentru îngrijitorii care se ocupă de rude foarte bolnave
  • dreptul părinţilor care lucrează şi au copii cu vârsta de cel puţin 8 ani şi a îngrijitorilor de a solicita aranjamente flexibile de lucru (de exemplu ore de lucru flexibile sau reduse).

Ce urmează

După aprobarea Parlamentului, normele trebuie, de asemenea, să fie aprobate oficial de către Consiliu. Apoi, statele membre vor avea doi ani pentru a transpune normele în legislaţia naţională.

 

CITEŞTE ŞI:

Fonduri europene pentru şoselele de centură ale Capitalei

Cele mai populare nume de companii

 

 

 

 

Adaugati comentariu