Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 1,6% în ianuarie 2021

Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 1,6% în ianuarie 2021

Exporturile de mijloace de transport au continuat să scadă pe fondul crizei generate de pandemie, în prima lună din 2021, valoarea FOB a acestora fiind de 2,7 miliarde de euro, mai redusă cu 1,6% comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 2,2 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în ianuarie 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 49,9% in totalul exporturilor Romaniei, mentinandu-se in continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

In ceea ce priveste importurile CIF de masini si echipamente pentru transport acestea au insumat, in prima luna din 2021, aproximativ 2,5 miliarde de euro, in scadere cu 2,5% fata de ianuarie 2020. Din aceasta valoare, 1,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeana, in scadere cu 1,6% comparativ cu ianuarie 2020.

Datele Statisticii arata ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 37,7% in totalul importurilor nationale.

In aceste conditii, pe grupa de produse „Masini si echipamente pentru transport”, Romania a inregistrat totusi un excedent al balantei comerciale, de 200 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de masini si echipamente pentru transport au insumat 30,2 miliarde de euro, in scadere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din aceasta valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obtinute in relatia cu Uniunea Europeana, o valoare mai mica, la randul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul inregistrat in 2019.

Anul trecut, importurile CIF de masini si echipamente pentru transport au insumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, in scadere cu 6,8% fata de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeana, in crestere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul intregii economii, in luna ianuarie 2021, exporturile FOB au insumat 5,4 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 6,6 miliarde euro. Fata de aceeasi luna din anul precedent, exporturile au scazut cu 4,9%, iar importurile, cu 5,8%. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in prima luna din acest an a fost de 1,2 miliarde de euro, mai mic cu 124,6 milioane euro decât cel înregistrat în luna ianuarie 2020.

Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

 

CITEȘTE ȘI:

La uzina din Craiova, Ford a produs 1,5 milioane de motoare EcoBoost 1 litru

Flota Ministerului Muncii va fi reînnoită cu maşini electrice

Astăzi, ”Vinerea Verde”, campania care încurajează utilizarea transportului alternativ

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...