Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 25,5% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 25,5% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 25,5% în primele 7 luni, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 20,2 miliarde de euro, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 16,1 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 26% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – iulie 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 47,5% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele șapte luni din 2021, aproximativ 20,1 miliarde de euro, în creștere cu 36,4% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 15,6 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 28,1% comparativ cu perioada ianurie – iulie 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 28,1% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 430 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Anul trecut, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 7 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 42,5 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 55,4 miliarde euro. Față de aceeași perioadă din anul precedent, in intervalul ianuarie – iulie 2021, exporturile au crescut cu 24,5%, iar importurile, cu 25,4%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele 7 luni din acest an a fost de 12,86 miliarde de euro, mai mare cu 2,85 miliarde euro față de cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Romsilva își ”înverzește” flota cu 5 mașini de teren hibride

Fonduri europene pentru instalarea sistemelor de transport inteligent pe autostrăzi

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...