Advertisement
Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 11,1% în primele 8 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 11,1% în primele 8 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 11,1% în primele 8 luni, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 27,7 miliarde de euro, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 28,9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 22,3 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 11,4% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – august 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,5% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 8 luni din 2023, aproximativ 28,9 miliarde de euro, în creștere cu 9,1% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 22,8 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 12,8% comparativ cu perioada ianurie – august 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,1% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse. În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 1,2 miliard de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 8 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 62,2 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 80,4 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 3,1%, iar importurile au scăzut cu 2,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 18,2 miliarde euro, fiind mai mic cu 3,7 miliarde de euro (-17,2%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 august 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piața de fuziuni și achiziții din România: tranzacții mai puține, valori mai mici

Ford. Spor de productivitate

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...