Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 10% în primele 9 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 10% în primele 9 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 10% în primele 9 luni, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 31,3 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 32,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 25,2 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 10,2% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – septembrie 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,5% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 9 luni din 2023, aproximativ 32,8 miliarde de euro, în creștere cu 7,9% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 25,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 11,4% comparativ cu perioada ianurie – septembrie 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,2% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse. În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 1,5 miliard de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 9 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 70,2 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 90,7 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 2,1%, iar importurile au scăzut cu 3,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 20,4 miliarde euro, fiind mai mic cu 4,6 miliarde de euro (-18,4%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești va fi deschis circulației în acest an

UNSAR: Un biciclist îşi pierde viaţa la fiecare 2 zile pe şoselele din România

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...