Cele mai sigure mașini
Home Piaţa auto Autoturisme Euro NCAP. Cele mai sigure mașini în 2021

Euro NCAP. Cele mai sigure mașini în 2021

Forul european care testează siguranța automobilelor a publicat lista cu cele mai sigure mașini în 2021. Campionul absolut la testele Euro NCAP este Mercedes EQS.

2021 a fost un an destul de plin pentru organizația Euro NCAP. Specialiștii au testat 33 de modele noi, iar 22 dintre acestea au obținut calificativul maxim de 5 stele. Au fost, desigur, și câteva rezultate surprinzătoare, cum ar fi cele obținute de Renault Zoe facelift sau Dacia Spring.

Acum, cei de la Euro NCAP au realizat un top al celor mai sigure mașini testate anul trecut. Au întocmit 6 categorii și au precizat că anumite segmente nu sunt reprezentate având în vedere că, pe parcursul anului, nu au fost testate cel puțin 3 mașini din aceeași clasă.

Pentru a defini cel mai bun model din clasă, s-a calculat suma ponderată a punctajelor în fiecare dintre cele patru domenii de evaluare: siguranța adulților, a copiilor, siguranța pietonilor și sistemele de siguranță. Mașinile s-au clasificat, desigur, numai pe baza evaluării lor cu echipamente standard de siguranță. Singura care a reușit să câștige la două categorii a fost Mercedes EQS. Iată toți câștigătorii!

Clasa de lux – Mercedes-EQ EQS

EQS este cel mai sigur model de lux, oferind o protecție de 96% pentru adulți și 91% pentru copii. Pachetul de asistență standard a obținut un scor de 80%. Tot EQS a câștigat clasamentul și în segmentul vehiculelor electrice. Astfel, a fost singurul model care a învins la două categorii.

Clasa SUV-urilor mari – Skoda Enyaq iV

Bine, Enyaq iV nu e un SUV mare, ci mediu. Dar, pentru a avea mai puține categorii, Euro NCAP a grupat mai multe mașini în același ”calup”. Revenind la modelul ceh, acesta a obținut tot 5 stele, fiind foarte aproape de EQS inclusiv la scorul obținut la fiecare categorie. Astfel, protecția ocupanților adulți și a copiilor au fost mai slabe cu câte două procente. Însă sistemele de asistență disponibile standard au punctat mai bine cu 2% decât în cazul lui EQS.

Mașini mici de familie – Skoda Fabia

Skoda este singurul producător care are două modele câștigătoare. Iar dacă ne uităm la scorurile obținute de noua Fabia (85% protecția adulților, 81% a copiilor, 71% în ceea ce privește sistemele de asistență), ne dăm seama că și un hatch mic poate oferi protecție excelentă în caz de impact.

Crossovere mici – Toyota Yaris Cross

Deși este un fel de Fabia înălțată, Yaris Cross a fost superioară modelului ceh la toate capitolele. Cel mai mult s-a detașat la sistemele de asistență oferite standard, cu un scor de 81% vs 71% la Fabia.

SUV-uri mici și compacte – Nissan Qashqai

Recent lansatul Qashqai demonstrează cât de sigură e platforma CMF a grupului Renault. Atât protecția adulților, cât și a copiilor a fost de 91%. Practic, în cazul copiilor, Qashqai este la nivelul campionului EQS. Cât despre sistemele de asistență disponibile standard, scorul obținut de acestea este mai mare decât la oricare alt model (95%).

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)

 

CITEȘTE ȘI:

Dacia Bigster la București. Pas către concret

Leasing operaţional. Soluții pentru flote în vremuri de criză

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...

siguranţă rutieră
Siguranţă rutieră

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, propune măsuri urgente pentru siguranţă rutieră

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, i-a propus premierului Marcel...