Advertisement
impozitare
Home Administrare flote Fiscalitate ”Ecologizarea” sistemului de impozitare auto va reduce dependența de banii de la stat

”Ecologizarea” sistemului de impozitare auto va reduce dependența de banii de la stat

Sistemul actual de impozitare a vehiculelor în România trebuie actualizat pentru a descuraja treptat deţinerea vehiculelor poluante, spun consultanții Roland Berger. În lipsa unor constrângeri, programul Rabla Plus va deveni un factor limitativ în dezvoltarea pieţei de autovehicule electrice, creând o dependenţă ridicată de astfel de programe de stimulare.

România nu reuşeşte să stimuleze într-o măsură satisfăcătoarea ”ecologizarea” parcului auto, iar, în acest context, consultanții Roland Berger consideră că este nevoie de o actualizare a cadrului de reglementare si de impozitare a vehiculelor, pentru a susține trecerea treptată la mașini mai puțin poluante. Drept urmare, ar fi necesar să fie luat în calcul un nou mecanism de impozitare al – care să ţină cont nu atât de capacitatea cilindrică, aşa cum este în prezent, ci de elemente precum valoarea autovehiculelor, norma de poluare sau emisiile de dioxid de carbon.

România oferă în prezent unele dintre cele mai generoase stimulente pentru achiziţionarea de vehicule electrice din Europa, în contrast cu alte ţări-cheie ale Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Franţa şi Suedia, care reduc sau înlătură treptat sprijinul financiar pentru achiziţia vehiculelor hibride sau electrice. Pe de altă parte, bugetul Rabla Plus, care oferă stimulente financiare pentru achiziţionarea de vehicule electrice şi hibride, aproape s-a dublat an de an şi a ajuns la 218 milioane euro în 2022. Cu toate acestea, în lipsa altor constrângeri cum ar fi taxarea treptată în funcţie de nivelul de poluare sau implementarea zonelor cu emisii reduse, consultanții Roland Berger consideră că programul Rabla Plus va deveni un factor limitativ în dezvoltarea pieţei de autovehicule electrice în România, creând o dependenţă ridicată de astfel de programe de stimulare, nesustenabile pe termen lung.

Sistemul de impozitare a vehiculelor din România se bazează exclusiv pe capacitatea cilindrică a motorului, fiind acordate reduceri semnificative autovehiculelor hibride şi electrice. Cu toate acestea, nu sunt luate în considerare diferite grade de hibridizare. Vehiculele hibride „mild” beneficiază de o reducere de 95% a impozitului, egală cu reducerea aplicată hibridelor plug-in, în timp ce vehiculele complet electrice momentan nu sunt impozitate. Acest sistem favorizează în mod disproporţionat vehiculele hibride faţă de cele complet electrice, mai arată consultanții.

În contrast, alte ţări europene utilizează multipli factori în calcularea impozitului, inclusiv consideraţii privind poluarea şi emisiile de gaze cu efect de seră. Un cadru de impozitare optim pentru România ar putea lua în considerare valoarea autovehiculelor, emisiile de dioxid de carbon şi norma de poluare a acestora pentru a descuraja treptat utilizarea vehiculele poluante.

Consultanții mai sunt de părere că și implementarea ”Zonelor cu emisii reduse” încurajează adopţia vehiculelor mai puţin poluante în mod indirect. România este în urmă în acest sens faţă de Europa de Vest. Ţări precum Franţa şi Marea Britanie au implementat multiple zone cu emisii scăzute sau emisii zero, în timp ce pe plan local nu există momentan zone clar definite în care să fie limitat accesul vehiculelor foarte poluante.

În 2022, în România au fost înmatriculate peste 15.000 de vehicule electrice şi hibride plug-in noi, ceea ce a reprezentat o creştere de 70% faţă de anul 2021, dintre care 75% au fost vehicule electrice. Conform Roland Berger, această creştere se datorează în special programului de sprijin Rabla Plus şi disponibilităţii mai mari a modelelor cu propulsie electrică.

În principalele pieţe europene, vehiculele electrice (EV şi PHEV) au reprezentat un procent record de 21% din noile înmatriculări în 2022. România a depăşit pentru prima dată pieţe importante europene precum Italia şi Spania, cu un procent de circa 12%, dar încă se află în urma multor ţări din Europa de Vest în ceea ce priveşte adopţia mobilităţii electrice, mai precizează compania de consultanță.
În acest context, Szabolcs Nemes, partener în cadrul Roland Berger Bucureşti, consideră că, în comparaţie cu alte ţări, România oferă stimulente generoase pentru achiziţia vehiculelor electrice, însă trebuie stabilite ţinte clare de reducere a emisiilor parcului auto la nivel naţional.

Oferta de modele electrice, în creștere

Conform datelor din 2022, compania de consultanță subliniază că se poate observa o uşoară creştere de 10% în oferta totală de vehicule electrice, dar rata de creştere este mai lentă în comparaţie cu anii precedenţi. Dacia Spring rămâne cel mai bine vândut vehicul electric din România, cu aproximativ 60% din toate înmatriculările de vehicule electrice noi.

Piaţa vehiculelor hibride plug-in (PHEV) este mai diversificată, niciun brand neavând o cotă mai mare de 20% din înmatriculări.

Producătorii auto au continuat să lanseze modele noi de vehicule electrice în 2022, inclusiv mai multe tipuri de caroserie, cum ar fi vehicule utilitare şi comerciale. SUV-urile au rămas cel mai popular segment, reprezentând aproape jumătate din toate modelele disponibile de vehicule electrice.

Dezvoltarea infrastructurii de încărcare, pe un trend ascedent

Totodată, numărul locaţiilor de încărcare a crescut susţinut, cu aproximativ 300 pe an, în timp ce staţiile de încărcare rapidă (cu puteri de încărcare de minim 50kW) şi ultra-rapidă (puteri de încărcare de peste 150kW) sunt mai comune decât în trecut. Acestea au reprezentat 42% din piaţă în 2022. Majoritatea locaţiilor de încărcare operează o singură staţie, în timp ce mai puţin de 5% din totalul locaţiilor au instalate trei sau mai multe staţii de încărcare.

Aproximativ 30% din infrastructura publică de încărcare se află în zona de retail. Dealerii auto deţin a doua cea mai mare pondere în ceea ce priveşte infrastructura de încărcare rapidă, dar multe dintre acestea sunt semi-publice. Reţelele de benzinării au înregistrat cea mai mare creştere în 2022 în privinţa construirii staţiilor de încărcare electrică, cu focus pe staţiile rapide şi ultra-rapide (74% din total).

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, aprilie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

”Orașul de 15 minute”, conceptul centrat pe oameni, nu pe vehicule

Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscale
Fiscalitate

Facilități fiscale și subvenții în Europa pentru utilitarele ușoare electrice

Statele membre UE acordă un număr mai mic de avantaje fiscale și...

TVA
Fiscalitate

România, din nou pe primul loc între statele UE la neîncasarea TVA

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene...

impozit pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Deloitte: Noul impozit pe cifra de afaceri va creşte rata efectivă de impozitare la 20%-30%

Impactul măsurilor fiscale cuprinse în legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea...

fiscale
Fiscalitate

Consultanții EY România recomandă companiilor aplicarea beneficiilor fiscale existente

O serie de beneficii fiscale prevăzute în Codul Fiscal pot asigura o...