Advertisement
Înmatricularea
Home Administrare flote Juridic Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line

Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, ordonanța de urgență prin care înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line, fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare.

Potrivit Ministerului de Interne, actul normativ aprobat crează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare.

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilității efecturării acestor operațiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice.

”Continuăm, prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi, amplul proces de modernizare și eficientizare a serviciilor oferite cetățenilor. Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituții, pentru peste un milion și jumătate de cetățeni, care solicită aceste proceduri anual. Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată și de succesul de care se bucură în rândul cetățenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancțiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pașaportului, obținerea avizelor pentru construcții și amenajarea teritoriului în format on-line”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an.

Proiecte majore de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne

Oferirea posibilității ca procedurile de înmatriculare și radiere a vehiculelor să fie realizate on-line este al cincilea mare proiect de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023.

Ministerul Afacerilor Interne a creat și gestionează platforma on-line hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relației cu cetățenii.

Din luna februarie și până în prezent, platforma hub.mai.gov.ro a înregistrat peste 1.155.000 de accesări, fiind create peste 145.000 de conturi de utilizator.

Certificatul de cazier judiciar, obținut on-line

Prin intermediul acestei platforme, cetățenii pot obține din fața computerului, pe loc și gratuit, începând cu data de 1 Februarie 2023, certificatul de cazier judicar.

Pentru acest lucru este necesară crearea unui cont în platformă, fie direct, caz în care este necesară deplasarea o singură dată la o unitate a Ministerului Afacerilor Interne pentru confirmarea identității, fie prin intermediul Ghișeul.ro, caz în care nu mai este nevoie de deplasarea la o unitate a MAI, accesul facându-se cu credențialele din portalul de plată a taxelor și impozitelor.

De la operaționalizarea secțiunii pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar și până astăzi, 24 Mai 2023, au fost emise peste 121.000 de certificate de cazier judiciar.

Istoricul sanțiunilor rutiere, la un click distanță

Începând din data de 18 Mai 2023, cetățenii români care dețin permis național de conducere pot accesa on-line istoricul sancțiunilor rutiere.

Procedura de autentificare este similară celei pentru obținerea certificatului de cazier judiciar, având la dispoziție autentificarea directă prin intermediul platformei sau autentificarea prin intermediul Ghișeul.ro.

În mai puțin de o lună, peste 2400 de cetățeni au solicitat și accesat istoricul propriu al sacnțiunilor rutiere.

Programări pentru eliberarea pașapoartelor, avize pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar și autorizații de construcție ori desființare a construcțiilor, obținute on-line

Prin intermediul platformei MAI a fost simplificată procedura de programare pentru obținerea pașaportului românesc.

Această operațiune poate fi făcută tot prin accesarea hub.mai.gov.ro, cu un cont valid de utilizator și parcurgerea câtorva etape simple și intuitive.

De la operaționalizarea serviciului până în prezent, prin intermediului HUB-ului, s-au programat peste 354.800 de persoane.

De asemenea, prin intermediul aceluiași Hub pot fi depuse on-line documentele necesare pentru obținerea avizelor de la Direcția Generală Logistică a Ministerului Afacerilor Interne pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar și autorizații de construcție ori desființare a construcțiilor. Au fost emise astfel, de către Direcția Generală Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1537 de avize începând cu anul 2022.

Proiectele de digitalizare au fost implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Programul de Guvernare 2021-2024, în ceea ce privește dezvoltarea instrumentelor de e–guvernare pentru cetățeni și mediul de afaceri.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Concurenţei investighează posibile trucări ale licitaţiilor pentru întreţinerea reţelei de drumuri

CNAIR a verificat Lotul Glina – Vidra, parte din Autostrada A0. Traficul ar trebui deschis în octombrie

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...