Nu mai târziu de 2 aprilie, Statele Unite ar putea impune Uniunii Europene taxe vamale suplimentare de 25% la importurile de autovehicule, potrivit președintelui Donald Trump.
„UE a fost foarte nedreaptă cu noi”, a declarat președintele SUA într-o întâlnire cu presa săptămâna trecută. „Avem un deficit (comercial) de 350 de miliarde de dolari (334 de miliarde de euro) Ei nu ne iau mașinile. Ei nu iau produsele noastre din ferme. Ei nu iau aproape nimic. Ei iau foarte puțin. Și va trebui să rezolvăm asta și o vom face. Nu am nicio îndoială în privința asta”.
Stare de nervozitate
Amenințarea privind impunerea de taxe vamale suplimentare planează de mai mult timp. În 2018, în timpul aplicării unei runde de tarife în primul său mandat, Dinald Trump avertizase că va aplica taxe suplimentare mașinilor europene.
Mai recent, în luna ianuarie, măsuri similare pentru China, Mexic și Canada, a produs o stare de nervozitate pe piața auto europeană, chiar dacă nu o viza în mod direct.
Întrebat dacă s-a hotărât asupra unui tarif pentru mașinile fabricate în UE care sunt importate de SUA, președintele a spus că „probabil” îl va anunța pe 2 aprilie și că acesta va fi „în apropiere de 25%”.
Sancțiuni mai dure
Donald Trump a enumerat, de asemenea, alte categorii de produse originare din UE, în special semiconductori și produse farmaceutice, care ar putea fi supuse unor sancțiuni comerciale și mai severe: „Va fi de 25% și mai mult și va crește substanțial pe parcursul unui an”.
Cu aplicarea de tarife suplimentare la importuri, președintele SUA nu vrea doar să reechilibreze comerțul internațional în favoarea Americii, ci mai degrabă își propune să-i atragă companiile străine afectate să producă pe plan intern: „Când vin în Statele Unite și au uzina lor aici, nu există nici un tarif”.
Unii analiști cred că amenințarea privind suprataxarea importurilor este o tactică de negociere pentru a egaliza tarifele auto. În prezent, UE impune o taxă vamală de 10% la importurile de mașini, în timp ce SUA percepe doar 2,5%.
Cu toate acestea, comisarul UE pentru Comerț și Securitate Economică, Maroš Šefčovič, a spus că „UE nu vede nicio justificare pentru creșterile bruște și unilaterale ale taxelor vamale de către SUA”. El a explicat că anumite produse sunt supuse unor taxe diferite – UE are un tarif maxim pentru mașinile (americane), iar SUA au unul pentru camioanele (europene).
Răspuns „ferm și rapid”
În cazul în care Trump va decide, pe 2 aprilie, impunerea de taxe vamale suplimentare la autovehiculele și la alte produse din UE, „nu vom avea de ales decât să răspundem ferm și rapid”, a spus Šefčovič, adăugând că „sperăm să evităm acest scenariu”.
Majoritatea economiștilor văd puține beneficii pentru producătorii din SUA în impunerea barierelor comerciale și o mulțime de daune potențiale pentru consumatori.
Există o oarecare speranță că tarifele lui Trump pot fi încă evitate, poate în schimbul unor concesii simbolice din partea UE, așa cum a fost cazul tarifelor propuse pentru Canada și Mexic.
Pe termen lung, analiștii estimează că un tarif de 25% la importurile auto din UE în SUA ar putea reduce profiturile generale ale unor producători din UE cu până la 5% și ar putea perturba lanțurile lor de aprovizionare. Acest lucru ar putea duce la pierderi de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului.
Cât de vulnerabili sunt producătorii europeni
Constructorii auto europeni produc aproximativ 20% din volumul exporturilor auto în SUA, făcându-i de două ori vulnerabili la escaladarea războiului comercial între Europa și Statele Unite.
Volkswagen și-a anunțat deja planuri de investiții majore pentru a-și dubla capacitatea de producție din SUA și de a-și dubla cota de piață în țară.
Stellantis, care are o capacitate de producție importantă în Mexic, a declarat că va investi aproximativ 5 miliarde de dolari în SUA.
BMW produce aproximativ 400.000 de mașini în SUA și vinde aproximativ tot atâtea. Cu toate acestea, produce în SUA în principal modele X mari, de ultimă generație, și exportă aproximativ jumătate dintre acestea, în principal, în Germania. Astfel, BMW este cel mai mare exportator de vehicule din SUA.
Mercedes își concentrează capacitatea de producție din SUA pe vehiculele comerciale ușoare, din care aproximativ jumătate sunt exportate.
Analiștii văd Volkswagen ca fiind cel mai vulnerabil constructor auto atunci când vine vorba de taxe vamale mai mari de import în SUA, deoarece mărcile premium Audi și Porsche nu sunt fabricate în SUA și doar câteva modele marca VW sunt construite în Statele Unite. Doar VW reprezintă 40% din vânzările Grupului în SUA.
Drept urmare, producătorii auto europeni ar putea reacționa, transferând mai multă producție în SUA sau reorientându-și atenția către alte piețe, inclusiv China și restul regiunii Asia-Pacific, aflată în plină expansiune.
O altă opțiune pentru producătorii de automobile ar fi prioritizarea exporturilor în SUA de vehicule de lux cu marjă mare, care sunt mai susceptibile de a absorbi costul crescut al tarifelor.
CITEȘTE ȘI:
Recul al vânzărilor Dacia în Europa în prima lună a lui 2025
Comentați?