Advertisement

telefon floteauto.ro
Home Miscellanea Financiar Din 15 mai, apelurile şi SMS-urile internaţionale se ieftinesc în UE

Din 15 mai, apelurile şi SMS-urile internaţionale se ieftinesc în UE

Începând cu data de 15 mai, pentru toate apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul UE se va aplica un nou tarif maxim. Astfel, consumatorii care vor efectua un apel din ţara lor în altă ţară din UE vor plăti maximum 19 cenţi pe minut (+TVA) şi 6 cenţi pe mesaj SMS (+TVA).

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicaţiilor.

Exemplu: Maria locuieşte în Italia, iar fiica ei lucrează în Belgia. În mod normal, Maria vorbeşte la telefon cu fiica ei aproximativ două ore pe lună. Apelurile efectuate de pe o linie fixă, utilizând un plan naţional italian, ar costa 0,89 euro pe minut, ceea ce înseamnă că Maria ar cheltui aproximativ 105 euro în fiecare lună pentru a-şi suna fiica. Conform noilor norme, ea ar urma să plătească o sumă maximă de 0,23 euro (inclusiv TVA) pe minut, deci o sumă maximă de 27 euro pentru aceleaşi convorbiri. Această sumă este de patru ori mai mică decât înainte, economia totală fiind de 78 euro pe lună.

„După eliminarea tarifelor de roaming în 2017, UE ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-o altă ţară. Datorită acestor două acţiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci când efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate. Este una dintre numeroasele realizări concrete ale pieţei unice digitale”, arată comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.

Noile norme privind apelurile internaţionale abordează discrepanţele tarifare semnificative care existau între statele membre înaintea acestei măsuri. În medie, tariful standard al unui apel în interiorul UE într-o reţea fixă sau mobilă tinde să fie de trei ori mai mare decât tariful standard al unui apel naţional, iar tariful standard al unui SMS în interiorul UE este de peste două ori mai mare decât al unui SMS naţional. În unele cazuri, tariful standard al unui apel în interiorul UE poate fi de până la zece ori mai mare decât tariful standard al apelurilor naţionale.

Operatorii de telecomunicaţii din întreaga UE vor trebui să informeze consumatorii cu privire la noile plafoane tarifare. Normele se vor aplica, începând cu 15 mai, în toate cele 28 de ţări ale UE şi, în curând, şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Tariful maxim al apelurilor este plafonat numai pentru uzul personal, adică doar pentru clienţii privaţi. Clienţii comerciali nu fac obiectul acestei reglementări a preţurilor, având în vedere faptul că mai mulţi furnizori au oferte speciale, deosebit de atractive pentru clienţii comerciali.

Care este diferenţa dintre apelurile internaţionale şi serviciile de roaming?

Serviciile de roaming intervin atunci când vă folosiţi telefonul mobil în timp ce călătoriţi în altă ţară. Începând cu 15 iunie 2017, cetăţenii UE pot beneficia de roaming la tarife naţionale atunci când călătoresc în UE. Oamenii îşi pot folosi telefoanele mobile în alte ţări din UE fără costuri suplimentare. Acest principiu al „roamingului la tarife naţionale” este valabil pentru orice apel sau SMS, precum şi pentru utilizarea datelor: se aplică aceleaşi tarife ca şi cum persoana ar fi acasă. Atunci când se depăşesc limitele unei utilizări rezonabile a serviciilor de roaming la tarife naţionale, pot fi aplicate suprataxe de roaming menite să prevină utilizarea abuzivă a serviciilor de roaming.

Apelurile şi SMS-urile internaţionale (aşa-numitele comunicaţii în interiorul UE) constau în apelarea unui număr de telefon dintr-o altă ţară a UE de pe un telefon mobil sau fix naţional, în timp ce consumatorii se află în ţara lor. Este de reţinut faptul că, de îndată ce consumatorii se află în străinătate, apelurile lor devin apeluri în roaming, supuse normelor UE în materie de roaming, ceea ce înseamnă că acestea sunt taxate ca apeluri telefonice naţionale, chiar dacă numărul de telefon apelat este dintr-un alt stat membru.

Exemplu: Marcin locuieşte în Polonia şi utilizează servicii de telefonie mobilă furnizate de un operator polonez. Atunci când călătoreşte în Belgia, Marcin foloseşte serviciile de roaming: datorită principiului „roaming la tarife naţionale”, atunci când sună în Polonia sau în orice alt stat membru, tuturor apelurilor sale li se aplică acelaşi tarif ca şi când ar fi în Polonia şi ar apela un număr polonez. Atunci când Marcin este în Polonia şi apelează un număr de telefon dintr-o altă ţară din UE, el va avea de plătit maximum 19 cenţi pe minut (+TVA).

Plafoanele tarifare, aplicabile în mod automat

Operatorii trebuie să ofere în mod implicit apelurile şi SMS-urile internaţionale la aceste tarife plafonate. Prin urmare, consumatorii ar trebui să beneficieze în mod automat de noul tarif, după intrarea sa în vigoare, fără să trebuiască să facă nimic în acest sens.

Ce se va întâmpla în cazul pachetelor de servicii?

În cazul în care consumatorii cumpără un pachet de servicii care include un volum fix de apeluri şi/sau SMS-uri în UE la un tarif determinat, plafonul tarifar nu se aplică.

Cu toate acestea, în cazul în care, după intrarea în vigoare a plafonului tarifar, consumatorii consideră că pachetul lor nu mai oferă cel mai bun raport calitate-preţ, ei pot opta în schimb pentru un tarif pe minut pentru apelurile şi SMS-urile în interiorul UE.

Exemplu: Mario are un abonament care include 50 de minute de apeluri în orice ţară din UE, precum şi apeluri interne nelimitate şi date interne nelimitate, pentru un tarif de 30 EUR. În unele luni nu foloseşte toate cele 50 de minute, dar, în linii mari, Mario a calculat că abonamentul este mai avantajos pentru el, deoarece include şi alte servicii pe care le utilizează mult. Din acest motiv, poate continua cu acelaşi tarif ca şi înainte. În acest caz nu se aplică niciun plafon tarifar.

 

CITEŞTE ŞI:

Permisul categoria B, şi pentru motociclete uşoare. Proiect

Proiect pentru Drumul Expres Ovidiu – Tulcea

Autostrada Nordului va fi scoasă la licitaţie în 2019, promite ministrul Cuc

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...