Advertisement

fiscale
Home Miscellanea Financiar Deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB după următoarea rectificare

Deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB după următoarea rectificare

Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut după următoarea rectificare, a estimat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an”, a declarat ministrul de Finanţe.

El a precizat că scopul rectificării bugetare este ca sănătatea, asistenţa socială, educaţia să aibă banii necesari pentru finalul acestui an

”Rectificarea bugetară o facem pentru a ne asigura că sănătatea, asistenţa socială, educaţia au banii necesari pentru finalul acestui an. Rectificarea are şi rolul de a asigura finanţarea pentru continuarea investiţiilor, care în acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, cea mai mare sumă investită de la bugetul de stat în ultimii 10 ani. După 10 ani, investiţiile sunt la 35,4 miliarde de lei, mai mult decât s-a investit în tota anul 2016, 2017 sau chiar 2018”, a explicat ministrul Finanţelor.

Anul 2020 a început cu un deficit de 3,6% din PIB şi cu o creştere economică de 4,2% din PIB. În martie, la prima rectificare bugetară, generată de pandemie, deficitul a urcat la 6,7% din PIB. A fost făcută o altă rectificare, iar deficitul a fost revizuit la 8,6% din PIB.

Florin Cîţu precizează că diferenţa de 8 procente dintre creşterea de 4,2% de la începutul anului şi estimările privind o scădere economică de 4,2% se vede şi în deficit.

„Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie şi această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o ca cei care au acumulat datorii în această perioadă, de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni”, a precizat ministrul.

Pentru 2021, autorităţile iau în calcul un deficit de cel mult 7% din PIB.

„Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun, este estimarea pe care vedem acum”, a menționat Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară va fi dezbătut în primă lectură în şedinţa de miercuri a Guvernului, precizând că, potrivit proiectului, vor exista creşteri de fonduri la câteva ministere, printre care Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Agriculturii.

„Vom avea în primă lectură ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând, Ministerul Sănătăţii, va fi o creştere de cel puţin 1 miliard, care, evident, este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti Covid. De asemenea, vom avea o creştere la investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Vom avea, de asemenea, o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, de asemenea, să suplimentăm pentru a susţine financiar câteva forme de sprijin ale fermierilor”, a declarat Ludovic Orban.

 

CITEȘTE ȘI:

Nokian Tyres, din nou pe lista celor mai sustenabile companii din lume

Germania va suplimenta cu 3 mld. euro sprijinul pentru industria auto aflată în dificultate

Elon Musk va deveni al treilea cel mai bogat om din lume, pe măsură ce acțiunile Tesla cresc

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

transport alternativ
Financiar

Prejudiciu de 2,5 mil. lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane

Inspectorii antifraudă au descoperit că două societăți din București, care desfășoară activitate...

piese auto
Financiar

Fraudă de peste 5 milioane de lei în comerțul cu piese auto

Inspectorii antifraudă au identificat la trei societăți din județul Timiș, care activează...

preț minim
FinanciarIndustrie auto

Discuții UE – China. Un preț minim pentru vehiculele electrice ar putea înlocui taxele vamale

Odată ce Statele Unite ale Americii au pornit un război comercial la...

Exporturile de mijloace de transport
FinanciarTransporturi

Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 2,6% în primele 2 luni din 2025

Exporturile de mijloace de transport au scăzut cu 2,6% în primele 2...