Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 3,5% în primele 8 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, valoarea FOB a acestora fiind de 28,6 miliarde de euro, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Totodată, importurile au urcat cu 2,4%, la 29,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 222,4 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare cu 0,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – august 2023.
Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 46,8% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.
În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 8 luni din 2024, aproximativ 29,8 miliarde de euro, în creștere cu 2,4% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 22,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 0,1% comparativ cu perioada ianurie – august 2023.
Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,3% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.
În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Potrivit INS, în 2023, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 41,7 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2023, aproximativ 44,9 miliarde de euro, în urcare cu 8,5% față de anul precedent.
La nivelul întregii economii, în primele 8 luni, exporturile FOB au însumat 61,139 miliarde de euro, iar importurile CIF au fost de 82,059 miliarde de euro. Raportat la perioada similară din 2023, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 2%. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele opt luni ale anului în curs s-a majorat cu 14,6%, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, până la valoarea de 20,919 miliarde de euro
Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.
CITEȘTE ȘI:
”Undă verde” pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii București între DN 2 și Autostrada A2
”Undă verde” pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii București între DN 2 și Autostrada A2
Comentați?