Elon Musk, directorul executiv al companiei producătoare de mașini electrice, Tesla, este pregătit să-l depășească pe Mark Zuckerberg de la Facebook pentru a deveni cea de-a treia persoană cea mai bogată din lume, după ce acțiunile Tesla au crescut cu 13% în urma selecției de a se alătura indexului bursier S&P 500 al celor mai performante companii americane.
Cea mai recentă creștere a prețului acțiunilor Tesla, care a urcat deja cu aproape 500% până acum, se estimează că a majorat averea lui Musk cu aproximativ 15 miliarde de dolari, la aproximativ 117,5 miliarde de dolari.
Acest lucru îl plasează pe Musk, în vârstă de 49 de ani, pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, înaintea lui Zuckerberg, în vârstă de 36 de ani, cu 106 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires Index. Indicele îl arată pe Musk pe locul 4, cu 102 miliarde de dolari, dar nu include încă avansul de 12% care a avut loc la tranzacționarea extinsă după închiderea pieței de luni.
Averea lui Musk, care deține 20% din acțiunile Tesla și a fondat compania de rachete SpaceX, a cunoscut o creștere de aproximativ 90 de miliarde de dolari în acest an.
Averea sa ar putea spori și mai mult, deoarece creșterea prețului acțiunilor Tesla îi poate aduce lui Musk un bonus record de 55,8 miliarde de dolari. Pentru a primi nivelul maxim al bonusului, Musk trebuie să ducă Tesla la o valoare de piață de 650 miliarde de dolari până în 2028. Compania valorează astăzi ușor sub 400 de miliarde de dolari. Schema de bonusare a început în 2018, cînd compania valora 54,6 miliarde de dolari.
Singurii oameni din lume mai bogați decât Musk sunt fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 184 miliarde de dolari și fondatorul principal al Microsoft, Bill Gates, cu 129 de miliarde de dolari. Gates a donat peste 50 de miliarde de dolari în programe destinate combaterii bolilor și a sărăciei.
Elon Musk a aderat la Giving Pledge, inițiativa filantropică creată de Bill Gates și de investitorul Warren Buffett pentru a-i încuraja pe cei mai bogați oameni din lume să ofere cel puțin jumătate din averea lor misiunilor caritabile. Cu toate acestea, Fundația Musk, o organizație caritabilă pe care a înființat-o împreună cu fratele său în 2002, a donat mai puțin de 100 de milioane de dolari, conform documentelor fiscale.
Prețul acțiunilor Tesla a crescut luni de la 409 dolari la 460 dolari, după anunțul privind admiterea companiei la formarea S&P 500, care va avea loc pe 21 decembrie.
Tesla este compania auto cu cea mai mare valoare de piață, surclasînd Toyota, Volkswagen și General Motors, în pofida faptului că produce mult mai puțin decât ele. Tesla se așteaptă să livreze până la 500.000 de vehicule anul acesta, în comparație cu producția anuală a Toyota de aproximativ 10 milioane de unități.
CITEȘTE ȘI:
Ce ar face românii cu 350 lei economisiţi? Mulți i-ar pune într-un plic în şifonier
Autoritatea Electorală Permanentă va achiziționa 52 de noi autovehicule
Plăcuţe de înmatriculare vernil reflectorizant pentru mașinile electrice. Proiect
Comentați?