În Uniunea Europeană va fi introdusă o nouă schemă de etichetare a pneurilor, anvelopele urmând să fie clasificate din punctul de vedere al eficienţei consumului de combustibil, al aderenţei la suprafeţele umede şi al zgomotului produs. Se estimează că noile reguli vor fi aplicate de la 1 mai 2021.
Pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil înseamnă, fără îndoială, emisii mai mici. În acest context, noile etichete propuse pentru anvelope vor ajuta consumatorii să le cumpere având în vedere şi consecinţele utilizării lor asupra mediului înconjurător.
Potrivit unor studii citate de Comisia Europeană, anvelopele sunt răspunzătoare pentru 20-30% din consumul de
combustibil, ceea ce înseamnă că alegerea unor pneuri mai eficiente din acest punct de vedere poate contribui nu numai la reducerea cheltuielilor cu benzina sau motorina, ci şi la reducerea emisiilor din transporturi.
Ce informaţii vor conţine etichetele pentru anvelope
Etichetele ar urma să includă informaţii despre eficienţa privind consumul de combustibil şi aderenţa pe suprafeţe umede, clasificate pe o scară de la A la G (similar cu etichetarea energetică folosită pentru aparatele de uz casnic).
Totodată, ar urma să includă şi informaţii despre nivelul lor de zgomot extern, exprimat în decibeli.
În viitor, ar putea fi oferite şi informaţii despre aderenţa pe suprafeţe acoperite de zăpadă sau gheaţă, precum şi date despre numărul de kilometri şi abraziune (elemente responsabile de poluarea microplastică), atunci când o metodă de testare va fi disponibilă.
Etichetele vor trebui să fie clar vizibile pentru consumatori, să fie afişate în toate locaţiile în care sunt vândute pneurile, inclusiv online, şi ar trebui să ofere un cod QR pentru o scanare uşoară.
Noua schemă de etichetare se va aplica şi vehiculelor grele (pentru aşa-numitele anvelope C3), care în prezent nu sunt acoperite de cerinţele privind etichetarea UE. Deoarece anvelopele tip C3 sunt responsabile pentru un consum mai mare de combustibil şi acoperă mai mulţi kilometri pe an decât cele de tip C1 (autoturisme) şi C2 (vehicule comerciale uşoare), acestea au un potenţial mai mare în ceea ce priveşte reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor.
Beneficii pentru consumatori
În temeiul Acordului de la Paris, Uniunea Europeană s-aangajat, până în 2030, să reducă emisiile de gaze cu efect deseră cu cel puţin 40% faţă de nivelurile din 1990. Transportuleste responsabil pentru aproximativ 22% din emisiile de gazecu efect de seră ale UE, acesta fiind şi singurul sector pentrucare emisiile rămân mai mari decât în 1990.
Noile etichete de anvelope vor permite consumatorilor săaleagă anvelope mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, ceea ce poate duce la economii mari în ceea ce priveşte cheltuielile, precum şi emisii mai mici.
Astfel, noua schemă de etichetare ar putea duce la reducerea cu 10 milioane de tone a emisiilor de CO2 şi la o creştere a cifrelor de afaceri cu 9 miliarde de euro.
Siguranţa rutieră va fi îmbunătăţită printr-o mai bună aderenţă la suprafeţele umede, în timp ce informaţiile privind nivelurile de zgomot vor ajuta la reducerea poluării fonice cauzate de maşini.
Ce urmează
Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un Acord informal privind schema de etichetare în noiembrie 2019.
Consiliul a aprobat oficial regulile în februarie 2020, iar Comitetul pentru industrie, cercetare şi energie al
Parlamentului European a votat în favoarea acestora la 28 aprilie 2020.
Pentru ca noua schemă de etichetare să intre în vigoare, plenul Parlamentului European trebuie să aprobe Acordul.
Comisia Europeană estimează că noul regulament ar putea intra în vigoare de la 1 mai 2021.
CITEŞTE ŞI:
Trei condiţii de intrare în Ungaria prin vama Nădlac I
Bollinger B2CC șasiu – electric și foarte personalizabil
Maşinile abandonate în locurile publice vor putea fi vândute de stat. Proiect
Comentați?