Cum vrea Spania să-și salveze sectorul auto cu 3,75 miliarde de euro

Spania a anunțat lansarea unui sprijin de 3,75 miliarde de euro pentru susținerea sectorului auto. O parte din fonduri vor fi acordate sub forma subvențiilor pentru achiziția autoturismelor, până la 4.000 de euro pentru cele electrice și 800 de euro pentru cele convenționale.Spania

Un vast plan de ajutor post-Covid 19 pentru producția și comercializarea automobilelor, ”plămânii” economiei spaniole, urmează să fie lansat în săptămânile următoare. Este vorba atât de a susține industria puternic afectată de scăderea vânzărilor, cât și de a stimula dezvoltarea mobilității ecologice și conectate.

Guvernul spaniol a conceput o strategie în mai multe părți. Dincolo de măsurile economice și fiscale, premierul Pedro Sanchez a optat pentru un program de achiziții publice și de formare profesională, precum și pentru noi standarde în ceea ce privește competitivitatea, într-un context de transformare tehnologică a
automobilului.

Guvernul pune pe masă o serie de investiții, scutiri de impozite, linii de credite garantate de stat, la care se adaugă și contribuția sectorului. Producătorii auto s-au angajat să facă investiții de 1 miliard de euro, ceea ce ar trebui să permită mobilizarea unui total de 3,75 miliarde de euro.

Potrivit strategiei Guvernului de la Madrid, 250 de milioane de euro vor fi alocate pentru reînnoirea parcului auto național, unul dintre cele mai îmbătrânite din Europa, cu o vârsta medie de 12,7 ani. Astfel, va fi acordat un sprijin de până la 4.000 euro pentru achiziționarea unui vehicul cu emisii zero și 800 de euro pentru unul convențional.

Totodată, vor fi acordate și stimulente pentru cercetare și inovare, 415 milioane de euro fiind destinate dezvoltării de noi tehnologii de mobilitate ecologică și infrastructurii de taxare.

Pe de altă parte, Guvernul spaniol alocă și 95 de milioane de euro pentru consolidarea pregătirii profesionale, pentru promovarea locurilor de muncă mai calificate și pentru reînnoirea flotelor administrațiilor și instituțiilor publice cu vehicule electrice.

Sectorul auto reprezintă 10% din PIB-ul Spaniei și contribuie cu 20% la exporturi.

Al doilea cel mai mare producător auto european, după Germania, Spania a  anul trecut o producție de 2,9 milioane de vehicule.

 

CITEȘTE ȘI:

Fuziunea PSA – Fiat Chrysler, subiectul unei anchete aprofundate în Uniunea Europeană

Fonduri europene pentru Drumul Expres Brăila – Galaţi. Când va fi anunţat constructorul

Turbocompresorul ideal: presiune mare, zero lag!

Adaugati comentariu