Cum funcționează Certificatul digital UE privind Covid?

Certificatul digital UE privind Covid permite europenilor să călătorească mai ușor și în siguranță în UE, demonstrând că posesorii au fost vaccinați, au un test cu rezultat negativ ori s-au vindecat de Covid-19 în ultimele șase luni.Certificatul digital UE privind Covid

Certificatul digital UE privind Covid va fi emis de autoritățile naționale.

Informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic (pe smartphone sau tabletă de exemplu), sau poate fi imprimat și prezentat pentru scanare în timpul călătoriei.

Disponibil începând cu 1 iulie, certificatul va fi gratuit.

Acest sistem va funcționa timp de 12 luni și va acoperi toate cele 27 de state UE, cât și Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Poate fi folosit ca document de călătorie? Nu, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători – în lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări. Însă posesia certificatului vă va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină.

Dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții.

Ce cuprinde Certificatul digital UE privind Covid?

Există trei versiuni ale certificatului:

  • Certificat de vaccinare
  • Certificat de testare: acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
  • Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT

Testele serologice (de detectare a anticorpilor în sânge) nu sunt încă recunoscute, dar este posibil ca acest lucru să se schimbe după lansarea sistemului.

În prezent sunt recunoscute testele pentru antigeni rapide și testele NAAT de amplificare a acidului nucleic (cum sunt testele RT-PCR).

Comisia Europeană va folosi cel puțin 100 de milioane EUR din instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea testelor Covid necesare pentru certificatul de testare.

Deputații europeni vor vota propunerea cu ocazia sesiunii plenare ce va avea loc între 7 și 10 iunie.

 

CITEȘTE ȘI:

Martin Winterkorn, fostul șef al Volkswagen, va plăti 11 mil. euro daune pentru Dieselgate

TEST Renault Clio Intens E-TECH 140. Economie fără diesel

Turcia, Cipru, Elveţia şi Croaţia, în Zona verde. Lista actualizată a ţărilor în funcţie de rata de incidenţă

 

Adaugati comentariu