Advertisement

Croația
Home Administrare flote Carburanţi Cum a preferat CNAIR pe autostrăzi doar marile lanţuri de benzinării

Cum a preferat CNAIR pe autostrăzi doar marile lanţuri de benzinării

România nu are prea multe autostrăzi, iar o parte dintre cele realizate nu au benzinării. Însă pentru construcţia celor câteva care există, selecţia a fost făcută dintr-un grup restrâns de companii. Potrivit Consiliului Concurenţei, condiţiile de participare la licitaţie au fost restrictive.

Dezvoltarea sistemului de autostrăzi din România reprezintă pentru autorităţi, cel puţin la nivel declarativ, o necesitate şi o prioritate la nivel naţional. Ca atare, construcţia acestora atrage automat şi apariţia benzinăriilor. Însă şi aici lucrurile „se complică”, iar primii care suferă sunt, ca de obicei, consumatorul de rând şi companiile de transport.

Potrivit Consiliului Concurenţei, la licitaţiile organizate în perioada 2008 – 2015, Compania Naţională de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fosta CNADNR) a restrâns participarea la licitaţii prin stabilirea unor condiţii care au favorizat marile lanţuri de benzinării.

Astfel, criteriul minim de calificare a fost valoarea cifrei medii de afaceri pe ultimii 3 ani stabilită la început la un nivel minim de 25 milioane de euro, iar ulterior la unul de 10 milioane euro (fără TVA).  „Deşi aceasta, în timp, s-a redus substanţial la licitaţiile analizate, ar putea constitui o barieră la intrarea pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi pentru companiile de dimensiune mică sau medie care ar dori să participe la licitaţii, în condiţiile în care, dacă ne raportăm la investiţia medie în construcţia unei staţii noi fixe, aceasta este de circa 1 milion de euro”, precizează Consiliul Concurenţei.

O altă condiţie restrictivă impusă de CNAIR participanţilor la licitaţii a fost şi cea privind gestionarea a cel puţin 10 staţii de alimentare cu carburanţi pentru fiecare lot pentru care se depun oferte. „Considerăm că aceasta are potenţialul de a reduce concurenţa în cadrul procesului de selecţie, în prezent activând în România un număr de numai 5 companii – OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Socar şi Lukoil – care ar putea să depună oferte pentru mai mult de 2 loturi de benzinării”, au subliniat reprezentanţii Autorităţii de concurenţă.

Astfel, în vederea creşterii gradului de concurenţă pentru obţinerea spaţiilor de construcţie de benzinării pe autostrăzi, instituţia a transmis CNAIR două recomandări:

  • reevaluarea, pentru procedurile de licitaţii viitoare, a valorilor minime ale cifrelor de afaceri realizate de participanţii la licitaţii, în scopul facilitării accesului la procesul competitiv cu oferte a unui număr mai mare de companii active pe piaţă;
  • revizuirea criteriului referitor la numărul minim de staţii operate de ofertanţi, aferent fiecărui lot, în sensul reducerii acestuia, făcând astfel posibilă participarea la licitaţii a unui număr maimare de operatori.

Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă CNAIR şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice – ANAP, a modificării legislaţiei astfel încât, în situaţia procedurilor derulate pentruconcesionarea loturilor în vederea construcţiei de benzinării pe marginea autostrăzilor (indiferentdacă sunt construite sau urmează a se construi), să fie evitate situaţiile în care o companie care operează deja o anumită staţie va putea obţine dreptul de a construi o altă staţie situată înainte sau după staţia iniţială. În acest fel, este stimulată concurenţa la nivel local, iar consumatorul va putea alege oferta cea mai avantajoasă din perspectiva sa.

 

CITEŞTE ŞI:

Peste 70% dintre accidentele cu un singur vehicul sunt produse de autoturisme

Modificarea Legii RCA merge mai departe. Vin scumpirile?

Vinieta OXIGEN – cele 3 modalităţi de plată

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

zero emisii
Carburanţi

Agenția Internațională pentru Energie ajută flotele să compare emisiile de CO2 ale vehiculelor

Un instrument interactiv lansat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) oferă managerilor...