În România, în ultimii 10 ani, 4.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere cu un singur vehicul (SVA), reprezentând, anual, între 20-25% din totalul victimelor decedate în accidentele rutiere înregistrate pe teritoriul ţării. Cele mai recente date ale Poliţiei Rutiere arată că 74% dintre accidentele cu un singur vehicul şi 80% din decesele rezultate au fost produse de autoturisme.
Accidentul cu un singur vehicul este tipul de accident rutier în care e implicat doar un autovehicul, şi în care conducătorul auto (şofer sau motociclist) şi/sau un pasager al acestuia a decedat sau a fost rănit grav, nemaifiind implicat niciun alt participant la trafic (de exemplu pieton sau biciclist).
Pierderea controlului direcţiei şi răsturnarea sau coliziunea cu un obiect fix, aflat pe carosabil (ex. animal, trunchi de copac) sau în afara părţii carosabile (ex. stâlp sau copac) sunt exemple de astfel de accidente.
Conceptul acoperă o gamă largă de erori de şofat, inclusiv manevre de evitare a accidentului, şi alţi factori de risc, precum consum de alcool sau droguri, neatenţie, oboseală, viteză, condiţii meteo nefavorabile.
Accidentele rutiere în care sunt implicaţi, alături de autovehicul, pietoni, biciclişti sau vehicule nemotorizate (ex. cele cu tracţiune animală) nu intră în categoria accidentelor cu un singur vehicul.
O privire retrospectivă asupra situaţiei din ultimii 13 ani arată că, în România, în perioada 2007-2009, decesele în rezultate din astfel de accidente au urcat la nivelul cel mai ridicat, atât numeric (aproximativ 700 de accidente anual), cât şi ca pondere în totalul deceselor rutiere (24-25%).
Vestea bună este că în ultimii 10 ani, cu unele variaţii de creştere anuală, reducerea totală a deceselor în din accidentele cu un singur vehicul a fost de 44%, comparabilă cu cea la nivel UE de 40%.
Citiţi articolul integral pe www.zero-accidente.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:
Reducerea accizelor la carburanţi s-a transmis integral în preţ
România: record de înmatriculări în 2019!
Vinieta OXIGEN – cele 3 modalităţi de plată
Comentați?