Cum a câștigat o mică firmă scoțiană 17 miliarde de dolari cu Tesla

Elon Musk a câștigat aproximativ 60 de miliarde de dolari, pe măsură ce acțiunile Tesla au înregistrat creșteri de prețuri. Al doilea cel mai mare câștigător nu este însă vreun mare fond de investiții de pe Wall Street, ci o firmă relativ obscură din Edinburgh, care a început din 2012 să achiziționeze acțiuni la compania producătoare de mașini electrice. Acum deține un pachet care valorează 17 miliarde de dolari.
Tesla

În pofida unei scăderi majore a prețului acțiunilor Tesla în această săptămână, Baillie Gifford, firma din spatele achizițiilor, spune că rămâne un „susținător puternic” al companiei auto, scrie The Guardian.

Compania gestionează Scottish Mortgage, o entitate de tip investment trust, înființată cu un secol în urmă, precum și alte fonduri de investiții. Companiile tip investment trust (prezente în special în Marea Britanie și Japonia) sunt adesea considerate vehicule investiționale de ”modă veche”, preferate de investitorii prudenți.

Cu toate acestea, în urmă cu 8 ani, administratorii de fonduri James Anderson și Tom Slater au început să investească foarte mult în Tesla, când prețul unei acțiuni era de aproximativ 6 dolari. În această săptămână, titlurile s-au tranzacționat la aproximativ 350 dolari, valoarea lor scăzând semnificativ de la maximul atins la finalul lunii august, de 498 dolari.

Pe măsură ce și-a construit investiția, Baillie Gifford a devenit cel mai mare acționar extern al Tesla, deținând aproximativ 5% din companie.

Recent, a trebuit să vândă o parte din participații – la fel ca alte fonduri de investiții, pentru a se încadra în așa-zisele ”limite de concentrare” (expunerea portofoliului pe o anumită companie).

Până la data de 2 septembrie, Baillie Gifford deținea 4,25% din Tesla, valoarea acțiunilor fiind de 19,7 miliarde de dolari, micii săi investitori devenind extrem de mulțumiți.

Prețul acțiunilor trustului de investiții ipotecare, unde titlurile Tesla reprezintă 13% din portofoliu, a crescut cu 270% în ultimii cinci ani.

La fel, un alt fond Baillie Gifford care deține acțiuni Tesla (8,5% din portofoliu), BG American, a acordat investitorilor săi o rentabilitate de 332% în ultimii cinci ani.

 

CITEȘTE ȘI:

Uber promite că va opera o flotă complet electrică până în 2040

Firmele pot primi câte 100.000 euro pentru instalarea staţiilor de reîncărcare. Programul Electric Up

Cum au fost modificate normele de aplicare a programului IMM Invest

 

 

Adaugati comentariu