Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Creștere de 14,2% pentru exporturile de mijloace de transport în 2022

Creștere de 14,2% pentru exporturile de mijloace de transport în 2022

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut în 2022 cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 33,2 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 16,4% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2021.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 41,7% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în 2022, aproximativ 41,3 miliarde de euro, în urcare cu 19,7% față de anul precedent.

Din această valoare, 31,8 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 19,9% comparativ cu 2021.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 32,8% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de 3 miliarde de euro.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în 2022, exporturile FOB au însumat 91,95 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 126 miliarde euro. Față de anul precedent, exporturile au crescut cu 23,1%, iar importurile, cu 28,1%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în 2022 a fost de 34 miliarde de euro, mai mare cu 10,4 miliarde de euro decât cel înregistrat în 2021.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Licitație pentru Drumul Expres dintre Cluj și Autostrada A3 Transilvania

Universitatea din Graz: Mașinile hibride plug-in poluează mai mult decât arată testele

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 6,5% în primele 2 lunidin 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 6,5% în primele 2...

RCA
Financiar

Topul constructorilor auto în funcție de marjele operaționale: Porsche a devansat Stellantis și Mercedes-Benz

Așteptată de toți analiștii, publicarea rezultatelor financiare ale producătorilor de automobile relevă...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut, în 2023, cu...

emiterea rovinietelor
Financiar

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin serviciul SMS al RCS & RDS se suspendă din 5 februarie

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al...