Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozit specific sau impozit pe venit beneficiază de credit fiscal pentru costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziţionate şi puse în funcţiune începând cu 1 august 2020. Creditul fiscal se aplică şi pentru aparatele de marcat electronice fiscale achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018, 2019 sau în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a acestei legi.
Prevederile sunt incluse în Legea nr. 153 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial nr. 659.
Potrivit consultanţilor Deloitte, măsura este benefică în special pentru contribuabilii obligaţi, prin natura activităţii lor şi a legii, să deţină un număr semnificativ de aparatele de marcat electronice fiscale.
În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit
Potrivit acestei legi, cheltuielile reprezentând costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziţionate şi puse în funcţiune începând cu 1 august 2020 vor fi considerate nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, însă acest cost va fi scăzut din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care aparatele de marcat au fost puse în funcţiune, în cazul în care se datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul în care se aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe
profit.
În cazul aparatelor de marcat achiziţionate şi puse în funcţiune în anii 2018, 2019 şi 2020 până la intrarea în vigoare a prezentei legi, costul de achiziţie al acestora va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile, urmând a fi scăzut din impozitul pe profit al anului 2020.
De altfel, sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit conform acestor prevederi, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor
În cazul contribuabililor care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă achiziţionează şi pun în funcţiune aparate de marcat electronice fiscale începând cu 1 august
2020, costul de achiziţie aferent se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, în limita impozitului datorat pentru trimestrul respectiv, fără a avea obligaţia de a include costul acestora în baza impozabilă.
În cazul aparatelor de marcat achiziţionate şi puse în funcţiune în anii 2018, 2019 şi 2020 până la intrarea în vigoare a prezentei legi, costul de achiziţie al acestora se adaugă la baza impozabilă pentru trimestrul 4 al anului 2020, dar se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor determinat pentru trimestrul respectiv.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul datorat pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit acestor prevederi, se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.
În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe venit
In cazul persoanelor fizice, la stabilirea venitului net anual impozabil se va adăuga costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale puse în funcţiune în anul respectiv.
Ulterior, acest cost de achiziţie se va scădea din impozitul pe venit calculat.
Pentru anul 2020 se iau în calcul inclusiv costurile de achiziţie ale aparatelor de marcat electronice fiscale achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018 sau 2019. Sumele care nu
sunt scăzute din impozitul pe venit, se reportează în următorii 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plată al impozitului pe venit.
Prevederile se aplică în mod corespunzător şi de către contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific (HoReCa).
CITEȘTE ȘI:
Nissan estimează pierderi anuale de 6,35 miliarde de dolari. Află motivul
Transport public gratuit şi pentru elevii din şcolile private
AFM a aprobat noi dosare pentru companii în programele Rabla 2020
Comentați?