Reducerea taxelor pe carburanți îi va costa pe contribuabilii europeni peste 12 miliarde de euro, însă cei mai bogați șoferi vor primi, în medie, de opt ori mai mulți bani publici decât cei mai săraci, potrivit unui studiu realizat de organizația neguvernamentală Transport & Environment (T&E).
Potrivit analizei, guvernele ar trebui, în schimb, să introducă taxe la importul petrolului din Rusia pentru a crește veniturile destinate sprijinului în numerar pentru gospodăriile cu venituri mici și pentru a stimula securitatea energetică a Europei.
„Guvernele UE susțin că sunt de partea Ucrainei, dar în loc să taxeze petrolul rusesc, îl subvenționează cu 9 miliarde de euro din banii contribuabililor (ulterior, la finalul săptămânii trecute, organizația a actualizat nivelul la 12.1 mld. euro, n.red). Există modalități mai bune în care guvernele pot ajuta oamenii. Am putea impune un tarif sau o taxă asupra importurilor de petrol din Rusia chiar acum. În loc să fie subvenționați șoferii bogați de mașini, sprijinul în numerar ar putea fi distribuit mai echitabil familiilor care chiar au nevoie de el”, a explicat Griffin Carpenter, analist auto la T&E.
Conform studiului, cei mai bogaţi 10% dintre şoferi vor beneficia, în medie, de până la opt ori mai mult de aceste reduceri de taxe pe carburanți decât cei mai săraci, deoarece consumă mult mai mult combustibil. Șoferii mai bogați conduc mai mult, cu vehicule mai mari și mai poluante, adesea fiind singuri la volan. De exemplu, o reducere cu 15 eurocenți a accizei la carburant pe parcursul a șase luni va reduce factura unui șofer de BMW X5 cu 300 euro, comparativ cu 85 euro în cazul unui șofer de Citroën C3. În același timp, persoanele care folosesc transportul public nu primesc nimic.
Studiul T&E mai arată că statele UE ar putea obține 27 de miliarde de euro în acest an prin aplicarea unei taxe de import de 25 de dolari/barilul de petrolul rusesc, iar industria petrolieră a Rusiei ar trebui să absoarbă costurile, deoarece nu are alternative la vânzarea pe piața europeană pe termen scurt.
Analiștii T&E menționează că, până în prezent, nu au fost luate măsuri pentru a reduce cererea de petrol în Europa, guvernele concentrându-se doar pe reducerea taxelor pe carburanți.
Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), publicat săptămâna trecută, a arătat că, dacă toate economiile avansate adoptă 10 măsuri de urgență, ele pot reduce rapid cererea globală de petrol cu 2,7 milioane de barili pe zi, echivalent cu cererea de petrol a tuturor mașinilor din China.
„Cea mai ușoară modalitate de a evita prețurile mari ale petrolului este de a face posibil ca oamenii să conducă mai puțin. Guvernele ar trebui să reducă temporar tarifele în transport public. Dacă guvernele vor să ajute gospodăriile cu venituri mici dependente de mașini, ar trebui să scadă impozitele pe venit, să mărească alocațiile de mobilitate sau pur și simplu să emită cecuri în numerar celor care au nevoie de ele”, conchide Griffin Carpenter.
CITEȘTE ȘI:
Rompetrol: Aprovizionarea cu ţiţei nu este afectată după incidentul din portul Novorossiysk
Benzinăriile dau asigurări că nu există riscul unei modificări importante a preţurilor carburanților
Comentați?