Advertisement

preţurile
Home Miscellanea Financiar Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile. „Pe partea de alimente sunt creşteri”

Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile. „Pe partea de alimente sunt creşteri”

Consiliul Concurenţei va monitoriza preţurile din magazinele mici şi pieţe. Totodată, va colecta date şi despre preţurile medicamentelor vândute de farmacii fără reţetă.

Potrivit preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei împreună cu Protecţia Consumatorului va începe să strângă date privind preţurile afişate de magazinele mici şi în pieţe, un segment care reprezintă 35% din consumul înregistrat în afara lanţurilor de magazine.

„Avem baza de date pe alimente care reflectă realitatea din lanţurile de magazine. Însă sunt localităţi unde nu ai lanţuri din acestea prezente. Trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi acolo. Să vedem dacă acolo venim cu intervenţii speciale”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

În opinia sa, preţul unor categorii de produse alimentare de bază au înregistrat creşteri, în medie, cu 10-15% în prima parte a lunii martie în marile lanţuri comerciale, dar în prezent s-a constatat o revenire spre preţurile anterioare.

În schimb, pe partea de carburanţi, Bogdan Chiriţoiu a afirmat că se vede o scădere substanţială a preţurilor.

„Într-adevăr pe zona de carburanţi unde şi preţul internaţional scade şi consumul scade acolo este şi o parte bună. Pe zona de carburanţi vedem o scădere substanţială de preţuri. Pe partea de alimente sunt creşteri. Avem instrumentul acesta foarte bun, Monitorul Preţurilor, unde avem preţul la toate alimentele din toate magazinele care ţin de marile lanţuri comerciale. Deci, baza de date foarte bună, care ne arată că am avut în prima parte a lunii martie creşteri. Pe categoria de produs, creşteri erau pe undeva pe la 10-15%. Avem şi categorii unde nu au fost creşteri. Dar chiar şi acolo, unde au fost creşterile acestea de 10 -15% în medie, în ultima săptămână ne arată o revenire spre preţurile anterioare, cum este cel al fainei, dar şi pe celelalte categorii de produse de bază au avut loc scăderi. Vorbim de preţul mediu pe categorie, nu vorbesc de un brand anume. Nu exclud posibilitatea ca într-un lanţ de magazine un anumit brand să crească”, a spus preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a subliniat că aceste creşteri nu au fost consemnate la toate produsele alimentare de bază.

„Sunt unele care au rămas pe loc, la unele chiar erau mai ieftine decât erau în noiembrie şi decembrie. Ne-am uitat pe ultimele patru luni. (…) Am văzut la făină în ultima perioadă o creştere, dar de câteva procente”, a exemplificat Chiriţoiu.

În paralel, Consiliul Concurenţei va colecta date şi despre preţurile din farmacii.

„În România s-au plafonat până acum exporturile de medicamente. De asemenea, avem toate medicamentele cu reţetă care au preţurile plafonate. Asta se întâmplă în condiţii normale, nu este o măsură specială de criză. Zona care este liberă este zona de medicamente fără reţetă, cum este paracetamolul, şi la genul ăsta de produse ne uităm acum să vedem dacă nu avem penurie, unde avem lipsă de produse şi ce se întâmplă cu preţurile la produse gen paracetamol”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

 

CITEŞTE ŞI:

CORONAVIRUS. Scutiri de taxe vamale şi TVA la importurile de echipamente medicale din afara UE

Autostrada Transilvania. O nouă secţiune în licitaţie. Care este situaţia generală

Salarii majorate pentru 3 categorii de bugetari. Care sunt acestea

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...