Advertisement

Rata de incidenţă
Home Administrare flote Fiscalitate CORONAVIRUS. Scutiri de taxe vamale şi TVA la importurile de echipamente medicale din afara UE

CORONAVIRUS. Scutiri de taxe vamale şi TVA la importurile de echipamente medicale din afara UE

Comisia Europeană a decis să aprobe cererile primite din partea statelor membre şi a Regatului Unit care solicitau, temporar, scutiri de taxe vamale şi TVA la importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului.

Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenţii medicali şi pacienţii au atât de multă nevoie.

Comisia a aprobat rapid cererile de scutiri de taxe vamale şi TVA primite din partea tuturor statelor membre.

Această măsură include măştile şi echipamentele de protecţie, precum şi kiturile de testare, ventilatoarele şi alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

„În această situaţie de urgenţă este vital ca echipamentele şi dispozitivele medicale să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ele. Prin scutirea de la plata taxelor vamale şi a TVA la importul acestor produse din afara UE, Comisia Europeană ajută la îmbunătăţirea accesibilităţii acestor produse. Doresc să îmi exprim din nou recunoştinţa şi respectul profund pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii din întreaga Europă. Măsura luată astăzi ar trebui să îi ajute să primească echipamentele de care au nevoie pentru a se proteja şi a continua să salveze vieţi”, a afirmat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum şi Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale şi a TVA la importurile de echipamente de protecţie şi alte echipamente medicale din ţări terţe. Toate statele membre, precum şi Regatul Unit, au dat curs acestui apel. Decizia de astăzi se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.

Legislaţia actuală a UE dispune de instrumente excepţionale în sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face faţă crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.

Legislaţia vamală a UE (Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului) prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe „în folosul victimelor catastrofelor”. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizaţii de stat sau de organizaţii caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acţionează la cererea statelor membre în cauză.

În mod similar, legislaţia UE în materie de TVA (Directiva 2009/132/CE a Consiliului) cuprinde dispoziţii asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.

CITEŞTE ŞI:

Autostrada Transilvania. O nouă secţiune în licitaţie. Care este situaţia generală

Salarii majorate pentru 3 categorii de bugetari. Care sunt acestea

Topul asigurătorilor RCA în 2019

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...