Consiliul Concurenței a sancționat 5 constructori de drumuri pentru trucarea unei licitații

Consiliul Concurenței a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro) cinci companii pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești.
mijloace de transport

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Construct Steel Market – 165.485,61 lei;
  • Construcții Drumuri și Lucrări de Artă – 187.969,87 lei;
  • Comesad Drumuri – 865.947,83 lei;
  • General Trust Argeș – 649.623,96 lei;
  • Selca – 368.066,74 lei.

Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

Investigația a fost declanșată de Consiliul Concurenței în anul 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitația.

Trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă, General Trust Argeş şi Selca au recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Pentru a veni în sprijinul companiilor și a evita încălcarea normelor în domeniu, Autoritatea de Concurență a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul instituției.

 

CITEȘTE ȘI:

Grecia a prelungit restricţiile de intrare până la 30 septembrie. Care sunt regulile

Cum se calculează limitele CO2 impuse în UE

Patru giganți auto dau în judecată Guvernul SUA

 

 

Adaugati comentariu