Consiliul Concurenței a sancționat 5 constructori de drumuri pentru trucarea unei licitații

Consiliul Concurenței a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro) cinci companii pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești.mijloace de transport

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Construct Steel Market – 165.485,61 lei;
  • Construcții Drumuri și Lucrări de Artă – 187.969,87 lei;
  • Comesad Drumuri – 865.947,83 lei;
  • General Trust Argeș – 649.623,96 lei;
  • Selca – 368.066,74 lei.

Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

Investigația a fost declanșată de Consiliul Concurenței în anul 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitația.

Trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă, General Trust Argeş şi Selca au recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Pentru a veni în sprijinul companiilor și a evita încălcarea normelor în domeniu, Autoritatea de Concurență a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul instituției.

 

CITEȘTE ȘI:

Grecia a prelungit restricţiile de intrare până la 30 septembrie. Care sunt regulile

Cum se calculează limitele CO2 impuse în UE

Patru giganți auto dau în judecată Guvernul SUA

 

 

Adaugati comentariu