Advertisement

grecia
Home Transporturi Grecia a prelungit restricţiile de intrare până la 30 septembrie. Care sunt regulile

Grecia a prelungit restricţiile de intrare până la 30 septembrie. Care sunt regulile

Autorităţile elene au anunţat prelungirea măsurilor impuse la intrarea în Grecia până la data de 30 septembrie 2020. Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră în Grecia, pe cale terestră şi maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine, inclusiv Kulata-Promachonas.

Reglementările anunţate de autorităţile elene se aplică, pentru următoarele categorii de persoane: cetăţenilor care călătoresc în scopuri esenţiale în Republica Elenă şi care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19, cetăţenilor greci şi cetăţenilor străini cu rezidenţa în Republica Elenă.

Tranzitul camioanelor pentru transportul de mărfuri este posibil prin toate punctele de control ale frontierelor terestre ale Republicii Elene, fără ca şoferii acestora să necesite deţinerea unui test molecular negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

În ceea ce priveşte accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesenţiale). Această măsură se aplică de asemenea tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Malta, Belgia, Spania, Albania, Macedonia de Nord şi Ungaria.

Toate aceste măsuri se vor aplica până la data de 30 septembrie 2020, cu menţiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autorităţile elene competente.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii şi nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form şi prezentarea codului QR. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (paşaport sau carte de identitate).

MAE arată că, potrivit declaraţiilor oficiale ale autorităţilor elene, toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pot fi modificate sau completate în orice moment, fără preaviz, în funcţie condiţiile epidemiologice.

Prezentarea testului nu exclude obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) şi nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea în Grecia.

În conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat. Astfel, faţă de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informaţii, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Începând cu data de 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută la adresa https://travel.gov.gr, inclusiv în cursul zilei anterioare sosirii în Republica Elenă, iar codul de confirmare a înregistrării va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Nerespectarea obligaţiei de a completa acest formular este sancţionată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislaţiei elene în vigoare. Autorităţile din Grecia au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât şi în aeroporturi şi în porturi, până la data de 30 septembrie a.c.

Prin punctele de trecere ale frontierei de la Evzoni (Macedonia de Nord), Kipi (Turcia), Nymfea (Bulgaria), Kakavia (Albania) şi Kristallopigi (Albania) este permisă intrarea, numai în intervalul orar 07,00 – 23,00, doar pentru cetăţenii greci, deţinătorii unui permis de şedere sau rezidenţii permanenţi din Grecia, şoferilor camioanelor care transportă marfă în regim internaţional (TIR) şi persoanelor care intră în Grecia pentru călătorii profesionale absolut necesare (care trebuie documentate corespunzător).

Punctele de frontieră de la Kakavia şi Kristallopigi sunt deschise şi pentru intrarea deţinătorilor unei cărţi de identitate speciale pentru expatriaţi (cetăţeni de origine elenă).

Prin punctul de trecere a frontierei de la Evzoni este permis accesul ambulanţelor care transportă personal diplomatic, militar sau administrativ al UE sau EULEX sau membrii de familie ai acestora la spitalele din Salonic.

Pentru asistenţă de specialitate cetăţenii români pot solicita asistenţă ori semnala disfuncţionalităţi la numărul de telefon de urgenţă al Secretariatului de stat pentru protecţia cetăţeanului (Call center travel.gov.gr): +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09,00-21,00).

Pot fi, în continuare, efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19. După efectuarea testării, persoanele în cauză îşi vor continua călătoria către destinaţia finală în aşteptarea rezultatului, care este comunicat în termen de 24 de ore.

Autorităţile din Grecia recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanţarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local, să respecte instrucţiunile autorităţilor competente şi să îşi monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecţiei cu COVID-19.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situaţia în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elen. Refuzul efectuării testării se sancţionează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv şi supusă unor măsuri specifice de izolare şi nu respectă aceste dispoziţii, este sancţionată cu amendă de până la 5000 de euro.

Accesul pe cale rutieră în Grecia

Conform anunţului autorităţilor elene din 15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face în continuare doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Grecia), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esenţiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfăşura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni, Promachonas).

Începând cu data de 4 august 2020, punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene cu statele vecine, utilizate pentru călătoriile esenţiale, altele decât Kulata – Promachonas, vor fi închise în intervalul orar 23.00 – 07.00.

Numărul persoanelor care intră în Grecia pe la frontiera terestră cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) va fi limitat la 750 de persoane pe zi. Măsura se aplică începând cu data de 16 august 2020.

Ieşirea din Grecia se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:

  • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
  • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
  • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)

Măsuri adoptate pe plan intern

– Începând cu data de 30 august, au fost anunţate următoarele măsuri interne, în completarea deciziilor anterioare luate de autorităţile elene pentru limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19:

– Se menţine obligativitatea păstrării distanţării fizice (de ex. limitarea accesului în magazine pe bază de metri pătraţi, limitarea numărului de mese în localurile de alimentaţie publică, etc.). Se recomandă puternic utilizarea măştii în spaţii deschise, atunci când nu este posibilă menţinerea distanţei sociale.

– Purtarea măştii este obligatorie, cu excepţia localurilor de alimentaţie publică şi a sălilor de sport sau pentru motive medicale/de sănătate.

– Se menţin măsurile de prevenţie şi protecţie pe plaje (distanţa între umbrele, limitarea accesului pe plajă, distanţarea şezlongurilor, distanţarea cabinelor de schimb).

– Rămân valabile măsurile impuse în interiorul lăcaşurilor de cult, indiferent de confesiune. Astfel, sunt interzise ceremoniile religioase, de orice religie, oficiate printr-o procesiune în afara lăcaşurilor de cult. Cuantumul amenzii pentru nerespectarea acestei decizii este de 150 de euro.

– Sunt interzise adunările publice, carnavaluri, concertele în aer liber, etc., cu excepţia spectacolelor şi a evenimentelor unde participanţii stau aşezaţi.

– Continuă interdicţia de vizitare a persoanelor internate în spitale sau a bătrânilor din centrele de îngrijire precum şi local unde se află persoane vulnerabile. Timp de încă 14 zile este necesară testarea persoanelor care lucrează în aceste centre.

– Continuă să fie suspendate activităţile localurilor având ca obiect de activitate jocurile de noroc, cazinourile, loteriile, discotecile.

– Se extind măsurile de protecţie pentru navele care intră în porturile greceşti, inclusiv a celor încadrate în sfera de yachting, ambarcaţiunile private de agrement şi vasele turistice profesionale.

– În ceea ce priveşte măsurile locale, s-a decis ca în Lesvos şi Zakynthos să se impună restricţii suplimentare, respectiv suspendarea oricăror manifestaţii în aer liber; interzicerea adunărilor mai mari de 9 persoane pe domeniul public sau privat, pentru orice fel de motiv; în localurile de alimentaţie publică este permisă aşezarea la o masă a maximum patru persoane sau şase, dacă sunt membri de familie; obligativitatea purtării măştii în spaţii interioare şi exterioare. Restricţia de funcţionare a localurilor publice între orele 24.00 şi 07.00 este în vigoare în ambele regiuni.

– Totodată, se extind cu 14 zile măsurile impuse pentru regiunile Paros, Antiparos, Mykonos, Halkidiki şi Chania.

– Se include pe lista zonelor cu încărcătura epidemiologică mare şi judeţul Imathia, unde sunt în vigoare următoarele măsuri:

  • Închiderea restaurantelor, barurilor şi cluburilor între orele 24.00 şi 7.00.
  • Adunările publice de maximum 50 de persoane (cu excepţia localurilor amenajate care respectă normele de distanţare fizică)

– De asemenea, aceste măsuri se prelungesc şi în Creta, Macedonia de Vest, Tracia, Attica şi oraşele Salonic, Larisa, Corfu, Karditsa, Pella, Pieria, insulele Santorini, Volos, Rodos şi Cos.

– Începând cu data de 07.08.2020, autorităţile elene din insula Poros au decis introducerea unor măsuri stricte de prevenţie a răspândirii COVID-19, astfel:

  • Interzicerea funcţionării tuturor unităţilor/întreprinderilor/organizaţiilor de interes public în intervalul orar 23.00 – 07.00;
  • Suspendarea oricărui tip de manifestare cum ar fi petreceri în aer liber, festivaluri, pieţe în aer liber, ceremonii religioase, etc.
    Interzicerea adunărilor/manifestărilor care implică participarea unui număr mai mare de 9 persoane, organizate fie pe domeniul public, fie în mediu/pe domeniu privat;
  • În localurile de alimentaţie publică este permisă prezenţa unui număr de maximum 4 persoane, cu excepţia situaţiei în care acestea sunt rude de gradul I, caz în care este permisă prezenţa a 6 persoane;
  • Purtarea măştii, atât în spaţii închise, cât şi în spaţii deschise, devine obligatorie.

– Acelaşi set de măsuri restrictive au fost impuse şi pentru localitatea Ampelona din regiunea Larissa, pentru intervalul 10.08.2020 (ora 06,00) – 20.08.2020 (ora 06,00).

– Toate terasele, barurile, restaurantele din regiunile Creta, Macedonia de Est, Tracia, judeţele Salonic, Halkidiki, Larissa şi Corfu, precum şi municipalităţile Mykonos, Paros, Santorini, Volos, Katerini, Rodos, Antiparos, Zakynthos, Kos îşi suspendă activitatea în intervalul orar 24.00-7.00.

– În data de 15 septembrie 2020 au fost anunţate măsuri restrictive suplimentare pentru regiunea Attica (inclusiv pentru oraşele Atena şi Pireu):

  • La toate concertele care au loc în spaţii deschise, gradul de ocupare va fi 50%, utilizarea obligatorie a măştii, interzicerea consumului de alcool şi fumatul.
  • Se suspendă timp de 14 zile centrele de divertisment cu muzică live si organizarea de spectacole în sălile de concerte închise.
  • În ceea ce priveşte funcţionarea cinematografelor şi a teatrelor de vară şi de iarnă, gradul de ocupare va fi de 60% cu utilizarea obligatorie a unei măşti pe toata perioada desfăşurării spectacolului.
  • Este obligatorie utilizarea unei măşti în toate locurile de muncă din spaţii închise (publice şi private), precum şi în toate spaţiile deschise aglomerate (de exemplu pieţe, staţii de autobuz, magazine, demonstraţii, evenimente ale partidelor politice), unde distanţa de 1,5 metri nu poate fi respectată. Este recomandată utilizarea măştii în toate celelalte spaţii deschise.
  • Funcţionarea pieţelor publice de legume şi fructe la capacitatea de 50%, cu utilizarea obligatorie a unei măşti pentru producători şi consumatori, cu o distanţă de 3 metri între tarabe.
  • Se stabileşte un număr de maxim şase persoane la masă în restaurante precum şi în alte localuri de alimentaţie publică.
  • Rămâne în vigoare măsura privind numărul de 50 de persoane la toate întrunirile, precum şi deschiderea magazinelor pentru comerţul cu amănuntul la ora 10.00, cu excepţia supermarketurilor, brutăriilor, magazinelor alimentare etc.

– În plus, este adresată o recomandare persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani de pe tot teritoriul Greciei pentru utilizarea măştii de protecţie, precum şi pentru a evita spaţiile publice şi private aglomerate, serviciile publice, companiile de energie, apa, telefonie, băncile şi în special mijloacele de transport public.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Cum se calculează limitele CO2 impuse în UE

Patru giganți auto dau în judecată Guvernul SUA

CNAIR așteaptă oferte pentru Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în scădere cu 6,4% în primele 8 luni din 2024

În primele 8 luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

mobilității electrice
Transporturi

Peisajul mobilității electrice din România își resetează traiectoria?

România înregistrează o dezvoltare mixtă a peisajului mobilității electrice, cu o absorbție...

autovehicule furate
Transporturi

Peste 250 de autovehicule furate au fost descoperite la frontieră în primele 9 luni

În primele nouă luni din anul 2024, poliţiştii de frontieră au descoperit...

Transporturi

MecDiesel – Soluția completă pentru piese de camioane

Industria vehiculelor comerciale, camioanelor și utilajelor grele joacă un rol esențial în...