Comisia Europeană pregătește o propunere de eliminare a vehiculelor poluante

Comisia Europeană va revizui, până la sfârşitul anului viitor, Directiva privind durata de viaţă a vehiculelor, modificările referindu-se la retragere de pe piaţă a vehiculelor poluante, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele CE însărcinat cu Pactul Verde al UE.eşapament

”Dorim să lucrăm la o revizuire a directivei privind durata de viaţă a vehiculelor. Vom face o propunere către finele anului care vine’‘, a spus Frans Timmermans citat de agenția de presă EFE.

El a transmis acest mesaj în urma preocupărilor exprimate de mai multe state ale UE asupra exportului de vehicule poluante dinspre unele state membre către alte state de asemenea membre ale UE, dar şi către altele din afara blocului comunitar.

”Dacă dorim să ne asigurăm că nu exportăm vehicule poluante în afara UE, trebuie mai întâi să garantăm că ele nu se deplasează în interiorul UE’‘, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Totuşi, el a semnalat că mai întâi, şi în special în cazul camioanelor, vor trebui actualizate normele privind punctele de încărcare pentru vehiculele electrice şi cu hidrogen. ”Este ceea ce ne cere industria auto şi este un lucru corect”, a menţionat Timmermans.

Dar el a subliniat că strategia pentru a ajunge la un parc auto care să nu emită CO2 trebuie implementată progresiv.

”Fie că sunt autoturisme, furgonete sau camioane, când retragi vehiculele poluante vor sosi pas cu pas vehiculele cu emisii zero. Trebuie să fie o abordare pas cu pas, nu putem avea vehicule cu emisii zero de azi pe mâine. Dar putem avea programe de retragere de pe piaţă a vehiculelor cele mai poluante cât mai rapid posibil”, a explicat responsabilul comunitar.

Mai multe state membre ale UE, printre care Franţa şi Spania, s-au angajat să interzică până în anul 2040 comercializarea vehiculelor alimentate cu motorină sau benzină.

 

CITEȘTE ȘI:

Topul ameninţărilor la adresa creşterii economice. Studiu PwC

STB extinde modalitățile de plată ale transportului public din Capitală

Investiţiile nete în economie au crescut cu 9,9% în primul trimestru

 

Adaugati comentariu