Advertisement

prețul petrolului
Home Miscellanea Macroeconomie Topul ameninţărilor la adresa creşterii economice. Studiu PwC

Topul ameninţărilor la adresa creşterii economice. Studiu PwC

Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenţi considerând că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România. Cu toate acestea, ei menționează că avansul economic al țării poate fi amenințat de apariţia pandemiilor, politica fiscală incertă sau povara fiscală în creştere.

Deşi sunt mai optimişti decât în anii anteriori, directorii generali din România se dovedesc a fi mai prudenţi în previziuni decât omologii lor de la nivel global (76%) şi din Europa Centrală şi de Est (64%), se menţionează într-un comunicat al PwC.

„Încrederea executivilor în perspectivele de creştere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu de când realizăm acest raport în România, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimişti decât la ediţia din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluţia economiei româneşti, cum este cea a FMI care anticipează o creştere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepţiile liderilor de afaceri. Totuşi, anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut şi rămâne pe primul loc în topul ameninţărilor pentru creşterea economiei şi a companiilor atât pe plan global, cât şi în ţara noastră. Rezultatele studiului nostru mai arată că directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităţilor că sunt în continuare foarte preocupaţi de evoluţia pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creştere şi de reglementarea excesivă”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partener PwC România.

În topul ameninţărilor la adresa creşterii economice, directorii generali din România menţionează

  1. Apariţia pandemiilor (67%),
  2. Politica fiscală incertă (57%),
  3. Povara fiscală în creştere (51%),
  4. Incertitudinea privind politicile publice (50%),
  5. Supra-reglementarea (46%).

La nivel global, principalele îngrijorări ale executivilor sunt: pandemiile (52%), ameninţările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) şi creşterea economică incertă (35%).

Pandemia (58%) şi suprareglementarea (39%) se regăsesc şi în topul ameninţărilor menţionate de liderii de companii din regiune, unde Top cinci este completat de incertitudinea geopolitică (39%), disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (38%) şi volatilitatea cursului valutar (38%).

Peste jumătate (53%) dintre directorii generali cred că modificările de politică fiscală cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o creştere a obligaţiilor fiscale totale ale organizaţiilor. De asemenea, aceste modificări vor putea conduce la o reconsiderare a structurii costurilor, cred 77% dintre directorii generali, precum şi la un impact asupra procesului de planificare şi luare a deciziilor, susţin 66% dintre aceştia.

În ceea ce priveşte evoluţia propriilor organizaţii, directorii generali din România sunt mai prudenţi decât omologii lor globali sau regionali. Astfel, 63% dintre respondenţi consideră că avansul veniturilor organizaţiei lor va continua în anul următor, faţă de 74% la nivel global şi în Europa Centrală şi de Est (ECE). Puţin peste jumătate (52%) dintre directorii generali se aşteaptă la creşterea profitabilităţii în următoarele 12 luni, procentul fiind apropiat de cel înregistrat în regiune (53%), dar inferior celui global (65%).

„Confruntate cu noile realităţi şi incertitudini, organizaţiile continuă să privească spre interior şi să se bazeze preponderent pe propriile resurse pentru a stimula creşterea veniturilor în următoarele 12 luni. Astfel, 74% dintre directorii generali din ţara noastră au arătat că se vor concentra pe eficienţa operaţională. Doar 17% dintre respondenţi iau în considerare noi fuziuni şi achiziţii pentru a stimula creşterea, comparativ cu 38% la nivel global, în timp ce 3% intenţionează să vândă o afacere (faţă de 13% la nivel global)”, mai semnalează raportul.

De asemenea, pe fondul accelerării procesului de transformare digitală, au crescut îngrijorările cu privire la ameninţările cibernetice şi dezinformare. În acest context, circa jumătate dintre directorii generali din România au în plan creşteri de două cifre ale investiţiilor în transformarea digitală.

Potrivit PwC, în pofida crizei cauzate de pandemie, circa doi din cinci directori generali afirmă că au reuşit să păstreze relativ constant numărul de angajaţi în ultimele 12 luni.

În acelaşi timp, 30% susţin că numărul de angajaţi din organizaţiile lor a crescut în ultimele 12 luni, ponderea lor fiind mai mare decât la nivel global (24%) şi regional (25%), iar un procent apropiat (31%) declară că efectivul salariaţilor a scăzut în ultimul an. La nivel global 38% dintre respondenţi afirmă că au fost nevoiţi să renunţe la o parte dintre angajaţi.

Deşi admit că este o provocare tot mai mare să găsească pe piaţă angajaţi talentaţi şi, în ciuda unor predicţii cu privire la faptul că tehnologia va transforma radical anumite meserii, directorii generali rămân în general optimişti cu privire la majorarea numărului de angajaţi din organizaţiile lor în următoarele 12 luni. Totuşi, 41% dintre respondenţi spun că au ca prioritate creşterea productivităţii prin automatizare şi tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizaţii.

„Trebuie însă remarcat că ponderea liderilor de afaceri care estimează o creştere numerică a propriilor echipe este în general mai mic comparativ cu anii anteriori. Astfel, 46% dintre directorii generali din România consideră că numărul de angajaţi va creşte în următoarele 12 luni. Deşi procentul este puţin mai mare decât cele înregistrate la nivel global şi regional, el marchează o scădere faţă de perioada 2018-2020 (53%). În următorii trei ani însă creşte gradul de optimism în privinţa majorării numărului de angajaţi, opt din zece directori generali din România estimând o creştere a numărului de salariaţi”, arată raportul PwC.

O „moştenire” pozitivă a pandemiei ar putea fi faptul că liderii de organizaţii au un sentiment mai profund al nevoii de a se îngriji de sănătatea şi bunăstarea angajaţilor lor. Aproape o treime dintre directorii generali din România îşi propun să crească competitivitatea afacerii prin oferirea unor aranjamente de lucru flexibile şi asigurarea unui echilibru între muncă şi viaţa personală a angajaţilor.

Top trei priorităţi pe care ar trebui să le aibă Guvernul, în opinia directorilor generali sunt: Crearea unui sistem fiscal eficient (71%), infrastructura adecvată (68%) şi forţă de muncă înalt calificată şi adaptabilă (61%).

Desfăşurat în ianuarie şi februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 174 de directori generali din România.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

CITEȘTE ȘI:

STB extinde modalitățile de plată ale transportului public din Capitală

Investiţiile nete în economie au crescut cu 9,9% în primul trimestru

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,9% în luna aprilie 2024

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%,...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 6,61% în martie 2024

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%,...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,23% în luna februarie 2024

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,23% în luna februarie 2024...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 7,4% în luna ianuarie 2024

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 7,4% în luna ianuarie 2024,...