Comisa Europeană a primit oficial Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) din partea României

Comisia Europeană (CE) a anunțat că a primit un plan oficial de redresare și reziliență din partea României, care stabilește reformele și proiectele de investiții publice pe care intenționează să le implementeze cu sprijinul Facilității de Recuperare și Reziliență (RRF).Eurobarometru

Facilitatea de Recuperare și Reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, planul UE de a depăși pandemia de Covid-19. Prin RRF vor fi acordate finanțări până la 672,5 miliarde euro pentru a sprijini investițiile și reformele, dintre care 312,5 miliarde euro sub formă de granturi (subvenții) și 360 miliarde euro prin împrumuturi.

”Prezentarea planului României urmează unui dialog intens între Comisie și autoritățile române în ultimele luni”, arată CE.

România a solicitat granturi în valoare de 14,3 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro în cadrul RRF.

”Planul românesc este structurat în jurul a șase piloni: tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte zone emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată a RRF până în 2026”, a precizat Comisia Europeană.

Planul României va fi evaluat pe baza a 11 criterii, în special dacă dedică cel puțin 37% din cheltuieli investițiilor și reformelor care susțin obiectivele climatice și 20%, tranziției digitale.

Comisia Europeană a primit până acum 22 de planuri de recuperare și reziliență din Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia , Finlanda și Suedia.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că miercuri, împreună cu prim ministrul Florin Cîţu şi cu vicepremierul Dan Barna, va prezenta toate detaliile din PNRR.

 

CITEȘTE ȘI:

Controale masive în 6 județe privind siguranța traficului

Registrul Auto Român face primii pași către leasing operațional

De la 1 iunie, Marea Britanie intră în Zona roșie, din cauza noii tulpini de coronavirus

 

 

Adaugati comentariu