Advertisement

CASCO
Home Finanţare Fonduri publice Programele Rabla 2021. Flotele companiilor cresc cu 360 vehicule, dintre care 172 electrice

Programele Rabla 2021. Flotele companiilor cresc cu 360 vehicule, dintre care 172 electrice

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, pentru persoanele juridice, 118 noi dosare pentru 197 autovehicule, fiind înregistrate şi 3 contestaţii pentru 4 autovehicule.

Totodată, instituția a mai anunțat că un număr de 20.464 de persoane fizice s-au înscris la producători/dealeri auto, până în prezent fiind achiziţionate 9.498 de autovehicule şi 61 motociclete.

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, pentru persoane juridice au fost publicate încă 105 dosare acceptate pentru 172 autovehicule electrice, dintre care 58 electrice – hibride şi 114 autovehicule pur electrice.

În același timp, s-au înscris la producători/dealeri auto, 3.994 persoane fizice, iar până în prezent au fost achiziţionate 390 autovehicule noi (252 pur electrice, 137 hibrid plug-in şi o motocicletă electrică).

„Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele Rabla şi Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei”, menţionează AFM.
.
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este 150 de zile de la data emiterii, respectiv 240 zile pentru Programul Rabla Plus, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

Rabla Clasic 2021 are un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru acest an, a fost majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Programul Rabla Plus 2021 are, în acest an, cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În 2021, prima se menține la același nivel ca și în anii anteriori, respectiv 10.000 de euro pentru „full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul programului Rabla Plus.

De asemenea, pentru achiziţionarea de motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu poate depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice.

 

CITEȘTE ȘI:

Turcia a deschis ultima secțiune din Autostrada ”North Marmara”. Al treilea pod peste Bosfor

Asociația Energia Inteligentă realizează un studiu privind viitorul transporturilor în România

CNAIR scoate la licitație contractul de reparații pentru flota sa multimarcă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

autoturisme de intervenție
Fonduri publice

ANAF și Autoritatea Vămilor vor fi dotate cu 160 de autoturisme de intervenție operativă, în valoare de 9,2 milioane de euro

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va achiziționa un număr de 160 autoturisme...

ajutor de stat
Fonduri publice

Ajutor de stat pentru investiții majore în industrii tradiționale. Este eligibilă și fabricarea autovehiculelor

Ministerul Finanțelor anunță că din 29 iulie 2024 se dă startul primei...

hibride plug-in
Fonduri publice

Flotă de 10 hibride plug-in, prin Rabla Plus, pentru Administrația Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat licitația pentru achiziționarea unui număr...

Garda Națională de Mediu
Fonduri publice

Garda Națională de Mediu își reînnoiește flota cu 10 hibride plug-in

Garda Națională de Mediu a intrat în Programul Rabla Plus și va...