transporturi
Home Transporturi Asociația Energia Inteligentă realizează un studiu privind viitorul transporturilor în România

Asociația Energia Inteligentă realizează un studiu privind viitorul transporturilor în România

Asociația Energia Inteligentă a creat un grup de lucru privind viitorul transporturilor, care și-a propus realizarea unui studiu privind provocările și oportunitățile actuale din domeniu, care va cuprinde și o foaie de parcurs pentru atingerea țintelor de emisii stabilite pentru România la nivelul anului 2030.

Atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, precum și a obiectivului Uniunii Europene privind neutralitatea climatică până în 2050 este strâns legată și de subiectul transporturilor care, la nivel european sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile de CO2, arată Asociația Energia Inteligentă.

Viitorul transportului este unul dintre cele mai dezbătute subiecte atât la nivel european, cât și în România, discuțiile concentrându-se pe surse alternative de combustibil, componența fiecărui element din lanțul valoric de transport, mixul energetic pentru a atinge obiectivele de mediu din 2030, respectiv 2040, și o foaie de parcurs care să ajute fiecare stat în parte să atingă aceste ținte.

Potrivit Asociației, pentru a atinge aceste obiective este necesară consultarea tuturor părților implicate și un dialog permanent între mediul decizional și mediul de afaceri care să faciliteze elaborarea unui cadru general și a unei strategii coerente pentru atingerea țintelor de mediu într-o manieră echilibrată, care să contribuie totodată la redresarea și relansarea economică.

”Alinierea României la legislația europeană și atingerea obiectivelor Green Deal sunt o prioritate pentru țara noastră. Totodată, pentru a încuraja investițiile durabile privind viitorul transportului trebui analizate toate elementele pentru a evita consecințele negative asupra pieței și a asigura sprijin în parcursul către un transport mai verde. Impunerea unei tranziții forțate, fără a pune la dispoziție un sprijin substanțial atât companiilor de transport, cât și dezvoltatorilor de rețele de realimentare cu combustibil alternativ, poate duce la blocaje economice și financiare și la creșteri semnificative de cost suportate de consumatori. Prin urmare, consider că este importantă adoptarea unei abordări centrate pe consumator, prin introducerea unor politici de transport și mobilitate care să răspundă coerent modificărilor și evoluțiilor în ceea ce privește nevoile și obiceiurile consumatorilor”, a explicat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.

Scopul acestui studiu este de a propune o foaie de parcurs pentru atingerea țintelor de emisii stabilite la nivelul anului 2030 pentru România, luând în calcul potențialele scenarii de evoluție, de a identifica mixul cel mai potrivit, cu impactul economic și social al tranziției cel mai redus, precum și de a identifica și recomanda un set de măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor la nivelul anului 2030. De asemenea domeniul de aplicare al modelării trebuie să fie definit în baza unei serii de factori precum: politici publice, compoziția flotei de vehicule și disponibilitatea unor informații precise și fiabile.

Asociația Energia Inteligentă arată că la nivel european se remarcă o serie de inițiative și tendințe ce susțin procesul de reducere a emisiilor de carbon. De exemplu, hidrogenul verde este intens promovat ca alternativă la combustibilii poluanți, iar mediul de afaceri se aliniază la această tendință prin investiții în producerea de hidrogen verde sau dezvoltarea de vehicule propulsate cu ajutorul acestui gaz. De asemenea, există o tendință tot mai accentuată de electrificare a transportului, atât cel public, cât și cel efectuat cu automobilul personal și tot mai mulți actori de pe piața de automotive se reorientează către producerea de autovehicule electrice. Guvernele statelor susțin și ele demersurile de reducere a emisiilor de CO2 prin politici publice relevante, susținerea industriilor și consumatorilor în reorientarea către soluții mai puțin poluante sau taxarea emisiilor de CO2. Din perspectiva orizontului de timp 2030, dezvoltarea sectorului energetic va permite o mai bună adaptare la schimbările ce au loc la nivel internațional: atenuarea impactului schimbărilor climatice, evoluția tehnologică și tendințele din politica internațională.

Este necesară totodată și creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra necesității alinierii la standardele Uniunii Europene în ceea ce privește tendința de evoluție a transportului și reorientării către noi alternative, mai puțin poluante. De asemenea, aducerea în prim planul factorilor de decizie din România a unor posibile scenarii si soluții, privind reglementarea, stabilirea de strategii, emiterea de politici financiar-fiscale, etc privind necesitatea aducerii României la standardele europene și implicarea acestora în adoptarea de măsuri în concordanța cu trendurile și politicile din Uniunea Europeană privind reducerea poluării ar trebui să fie o preocupare a tuturor actorilor implicați în acest sector.

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR scoate la licitație contractul de reparații pentru flota sa multimarcă

Controale masive în 6 județe privind siguranța traficului

Registrul Auto Român face primii pași către leasing operațional

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...