Comerțul mondial de mărfuri se va recupera mai rapid, estimează OMC

În pofida pandemiei, comerțul mondial se recuperează mai bine decât se anticipase, arată Organizația Mondială a Comerțului (OMC) care estimează acum o creștere de 8% a comerțului global de mărfuri în 2021, comparativ cu prognoza din octombrie 2020, de 7,2%. Pentru Europa, estimarea este de 8,3% pentru acest an.
omc

Totodată, OMC se așteaptă la o creștere economică globală de 5,1% în acest an, după un declin de 3,8% în 2020.

Potrivit OMC, scăderea comerțului de mărfuri în 2020 nu a fost, de asemenea, atât de dramatică pe cât se anticipa. Organizația a anunțat că, anul trecut, acesta s-a redus cu 5,3% comparativ cu 2019, după ce în prognoza din octombrie anticipase o scădere de 9,2% până la 12,9%.

„Covid-19 rămâne cea mai mare amenințare la adresa comerțului, deoarece noile valuri de contaminare ar putea submina rapid orice recuperare sperată”, a declarat OMC. Prin urmare, șefa Organizației, Ngozi Okonjo-Iweala consideră că ”stimulul cel mai bun care poate ajuta oamenii să-și revină rapid este accesul la vaccinuri. Capacitatea de producție a vaccinului trebuie extinsă, inclusiv în țările în curs de dezvoltare”.

Pentru 2022, OMC anticipează o creștere mai lentă, de 4%, pentru comerțul mondial.

 

CITEȘTE ȘI:

Franța intră în a treia carantină națională. Care sunt amenzile pentru nerespectarea restricțiilor

Exproprieri finalizate pentru construcția drumului de legătură DN 5 – Vama Giurgiu

A fost deblocată licitația pentru construcția Lotului 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva, cu tot cu tunelurile pentru urși

 

Adaugati comentariu