Parteneriatul dintre grupurile Stellantis și Toyota pe piața din Europa va fi extins cu un nou vehicul comercial de mari dimensiuni. Acesta va beneficia inclusiv de propulsie electrică.
Cota Stellantis din piața europeană a autoutilitare a devenit o problemă înainte de fuziunea dintre Fiat Chrysler și PSA Group, care a creat noul grup în ianuarie 2021. UE era îngrijorată că FCA și PSA vor domina piața de autoutilitare din Europa cu o cotă combinată de 34%, depășind cu mult Renault și Ford, fiecare cu o cotă de 16%, Volkswagen cu 12% și Daimler cu 10%. Această poziție dominantă ar putea însemna prețuri mai mari pentru clienți, a spus Comisia. Drept urmare, autoritatea de concurență a UE a hotărât în decembrie 2020 că, pentru a primi aprobările necesare fuziunii, Stellantis trebuie să renunțe la o parte din producția de vehicule comerciale din fabricile sale în favoarea partenerilor de la Toyota și să reducă prețurile de transfer ale acestora.
Ei bine, acest lucru devine acum realitate, Stellantis urmând să producă pentru Toyota, începând cu 2024, un nou LCV de dimensiuni mari. Noul model, care va avea și o versiune electrică, va fi similar cu Citroen Jumper, Fiat Ducato, Opel/Vauxhall Movano și Peugeot Boxer. Ca și aceastea, el ar urma să fie asamblat, pentru compania niponă, în două uzine care aparțin celor de la Stellantis, la Gliwice (Polonia) și Atessa (Italia). Și, lucru extrem de important, noul LCV va reprezenta pentru Toyota o premieră în gama sa europeană.
Colaborarea dintre Stellantis și TME a început în 2012 cu producția de vehicule utilitare de dimensiuni medii Toyota la sediul Stellantis din Hordain (Franța) și a continuat în 2019 cu un nou model competitiv și atractiv pentru segmentul vehiculelor utilitare compacte, produs la site-ul Stellantis din Vigo (Spania).
„Excelența noastră operațională este recunoscută de facto în acest acord extins”, a declarat Carlos Tavares, CEO Stellantis. „Prin acest al treilea angajament major, Stellantis își reafirmă experiența în segmentul vehiculelor utilitare și capacitatea sa de a dezvolta tehnologia bateriilor electrice concepută pentru a răspunde unei game de nevoi. Acest acord consolidează ca lider pe piața vehiculelor utilitare utilitare și vehiculelor cu emisii scăzute în UE30, aducându-ne mai aproape de obiectivul planului Dare Forward 2030 de a deveni lider incontestabil pe piața globală a vehiculelor utilitare ușoare, în ceea ce privește tehnologia, producția, cota de piață și rentabilitatea”.
(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie 2022)
CITEȘTE ȘI:
Industria auto nu și-a revenit după pierderile generate de pandemie
Comentați?