Construcţia Variantei de Ocolire a municipiului Târgu Mureş întâmpină noi probleme, după cinci ani de la începerea lucrărilor şi mai bine de un an şi jumătate de la rezilierea contractului. Deşi CNAIR a organizat licitaţia pentru finalizarea şoselei de centură, lipsa documentaţiilor cadastrale întârzie finalizarea procedurii de expropriere.
Lucrările la Centura Târgu Mureş au debutat in octombrie 2014, contractul de executie, cu o valoare la data respectiva de 134,79 milioane lei, fără TVA, fiind acordat companiei spaniole Copisa Constructora Pirenaica.
Un proiect tehnic slab conceput
După trei ani, în momentul în care proiectul era realizat doar în proporţie de 35%, constructorul realizează o expertiza tehnică din care rezultă lucrări suplimentare ce presupuneau revizuirea Proiectului Tehnic pus la dispoziţia antreprenorului şi a tuturor ofertanţilor în cadrul licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie.
„În urma cuantificării acestor lucrări suplimentare, s-a constatat că pentru finalizarea obiectivului de investiţie, valoarea suplimentară estimată este cu aproximativ 57% peste valoarea iniţială a contractului, această suplimentare nefiind posibilă din punct de vedere legal, întrucât reprezintă o modificare substanţială în sensul prevederilor legislaţiei în materia achiziţiilor publice”, explică reprezentanţii Ministerului Trasporturilor.
Aceştia mai arată că acest contract s-a executat în baza Proiectutui Tehnic pus la dispoziţie de CNAIR şi, pentru că ritmul de execuţie scăzut nu a putut fi imputat antreprenorului în totalitate, s-a agreat încetarea contractului pe cale amiabilă, această soluţie fiind în interesul ambelor părţi contractante.
„Menţionăm că au fost întâmpinate dificultăţi pentru care autorităţile locale nu au oferit sprijin în deblocarea lor, printre care enumerăm: suspendarea lucrărilor pentru o perioadă de aproximativ 11 luni ca urmare a acţiunilor formulate în instanţă de către locuitori ai cartierului Orizont din Livezeni şi a refuzului unor proprietari de terenuri de a elibera amplasamentut”, mai arată sursele citate.
Licitaţia pentru Centura Târgu Mureş, reluată abia în 2019
După un an şi jumătate de la rezilierea contractului, CNAIR a lansat licitaţia pentru continuarea lucrărilor, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 20 septembrie 2019.
Cu o valoare estimată a contractului de aproximativ 47 milioane de euro fără TVA, şoseaua de centură va avea, în final, o lungime de 11,643 km, 5 poduri, 2 pasaje, 1 viaduct, 2 intersectii giratorii şi 2 parcari.
Centura Târgu Mureş va asigura legătura pe traseul Sighişoara – Târgu Mureş – Reghin, pentru a reduce volumul traficului ce traversează municipiul în direcţia sud – nord. După finalizarea lucrărilor, accesul pe această variantă se va face din DN 13 pe relaţia Braşov – Sighişoara – Târgu Mureş, km 155 şi din DN 15 pe relaţia Reghin – Târgu
Mureş – Turda, km 84.
Construcţia va fi finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, contractul fiind semnat în iulie 2018.
Haos în documentaţia cadastrală
Ca de obicei, pe hârtie totul arată impecabil, însă nu nimic nu se potriveşte cu ceea ce se află pe teren şi, ca atare, nu se pot face exproprieri.
Exproprierile necesare construcţiei şoselei, pe DN 13 şi DN 15, sunt reglementate de două Hotărâri de Guvern: HG 378/2013 pentru exproprierile iniţiale şi HG 753/2018 pentru cele suplimentare.
În cazul HG 378/2013, nu există planuri parcelare avizate de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Mureş pentru localităţile Târgu Mureş, Livezeni, Corunca şi Ernei (parţial). Pe de altă parte, acolo unde există planuri parcelare avizate – pentru Sângeorgiu de Mureş şi Ernei (parţial) – s-au întocmit documentaţii cadastrale individuale pentru suprafeţele expropriate, dar nu pot fi puse în corespondenţă cu poziţiile din HG 378/2013, pentru că proprietarii au fost identificaţi în baza informaţiilor primite de la primării. Ca atare, pentru finalizarea procedurii de expropriere şi acordarea despăgubirilor este necesară o nouă Hotărâre de Guvern care să pună lucrurile în corespondenţă.
În cazul HG 753/2018, situaţia pare mai simplă, dar rezolvarea probelemelor poate dura ceva mai mult. În iunie 2019 a fost aleasă firma care va întocmi documentaţiile cadastrale individuale, dar acest lucru poate fi făcut doar pentru localităţile unde există planuri parcelare. Pentru zonele unde acestea nu există, sarcina cade în responsabilitatea primăriilor. Greu de crezut că vor fi făcute în regim de urgenţă.
CITEŞTE ŞI:
Iată cine va produce cele 100.000 de van-uri electrice pentru Amazon!
Autostrada Lugoj-Deva. A început expertiza CNAIR pe Lotul 3
Programul de transport şcolar din Capitală va fi extins în sectoarele 1 şi 6
Comentați?