Advertisement

dreptul de a conduce
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Cele mai multe accidente rutiere grave au loc în condiţii meteo normale

Cele mai multe accidente rutiere grave au loc în condiţii meteo normale

Pe șoselele din România s-au produs, anul trecut, 31.146 accidente rutiere, dintre acestea 8.642 fiind grave (27,8%), cauzând decesul a 1.864 de persoane, rănirea gravă a 8.125 de persoane și rănirea ușoară a altor 3.410 de persoane. Potrivit Buletinului Siguranței rutiere 2019, majoritatea accidentelor grave au avut loc în condiţii meteo normale, fără ploaie, zăpadă sau polei.

În medie, în fiecare zi a anului 2019, s-au produs 24 de accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav alte 22 de persoane.

Comparativ cu 2018, anul trecut se remarcă o creștere a numărului total al accidentelor rutiere, creștere produsă, mai ales, pe fondul avansului numărului accidentelor rutiere ușoare. Astfel, numărul total de accidente a fost în anul 2019 cu 943 de evenimente mai mare, reprezentând o creștere procentuală de 3,12%.

accidente rutiere grave

 

În anul 2019 au avut loc cu 870 mai multe accidente uşoare, un avans de 4,02% comparativ cu anul anterior. Este de remarcat, totodată, și creșterea cu 995 a persoanelor rănite ușor ca urmare a producerii accidentelor ușoare (+3,7%).

În ceea ce privește accidentele rutiere grave, în anul 2019 s-au produs cu 73 mai multe accidente rutiere grave comparativ cu anul anterior (+0,85%), în timp ce numărul persoanelor vătămate (decedate sau rănite grav) în astfel de evenimente este mai mic cu 22 de persoane (-0,34%).

Indicele de mortalitate, reprezentând ponderea persoanelor decedate în totalul
accidentelor rutiere grave se menține, ca și în anii anterior, relativ constant în jurul valorii de 22% (21,9% în 2018 respectiv 21,6% în 2019).

accidente rutiere grave

accidente rutiere grave

Datele din Buletinul Siguranței rutiere arată că majoritatea accidentelor rutiere grave produse în anul 2019 (91,2%) au avut loc în condiţii meteo normale.

”Asemănător situaţiei din anul 2018, factorul meteorologic nu se reflectă în mod explicit în numărul accidentelor rutiere grave produse, alți factori intermediind această relaționare. În mod firesc, condiţiile meteo deosebite sunt însoțite de avertizări repetate din partea autorităților, volumul traficului rutier este diminuat, iar comportamentul participanţilor la trafic devine mai prudent. În sens invers, în absenţa unor condiţii meteo deosebite, valorile ridicate de trafic pot fi probabil însoţite de un nivel mai scăzut de prudență, atenție”, explică polițiștii rutieri.

accidente rutiere grave

accidente rutiere grave

În mod evident, evenimentele rutiere grave produse în condiţii meteo deosebite, deşi mai puţin numeroase, sunt generatoare de un nivel mai ridicat de victimizare (persoane decedate şi rănite grav în accidente rutiere).

Analizând valorile indicelui de mortalitate înregistrat în anul 2019 pentru diferite condiții meteo nefavorabile întâlnite în trafic, prezentate în tabelul următor, se remarcă un nivel mai ridicat de mortalitate în cazul accidentelor produse în timp de lapoviță, ceață, vânt puternic.

accidente rutiere grave

 

 

CITEȘTE ȘI:

Test drive Hyundai Kona Electric

Pryce-Jones, pionierul comerțului prin poștă. A fost odată, în Țara Galilor…

Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Ploiești – Brașov va costa 57,5 mil. lei. Proiect

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

accidentate
Siguranţă rutieră

INS: Scădere uşoară a numărului de persoane accidentate mortal în incidente de circulaţie

În cursul anului 2023 s-au înregistrat 28.962 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare...

mașinile electrice
Siguranţă rutieră

Riscul ca mașinile electrice să accidenteze pietonii este de 2 ori mai mare decât în cazul mașinilor termice. Studiu

Mașinile electrice cu baterie (BEV) și hibridele plug-in (PHEV) în modul electric...

traficul rutier
Siguranţă rutieră

Topul orașelor din România în funcție de traficul rutier. Analiză Storia

Reșița, Oradea, Brașov, Botoșani și Deva sunt orașele din România cu traficul...

siguranţa rutieră a copiilor
Siguranţă rutieră

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de MAI și Ministerul Educației

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei...