Advertisement

Pryce-Jones
Home Transporturi Pryce-Jones, pionierul comerțului prin poștă. A fost odată, în Țara Galilor…

Pryce-Jones, pionierul comerțului prin poștă. A fost odată, în Țara Galilor…

Comerțul online a explodat în  acest an, câștiguri de miliarde fiind obținute pe fondul pandemiei, care a schimbat peste noapte modul în care oamenii își aleg și își cumpere produsele și serviciile. Povestea comenzilor prin poștă și a livrărilor la ușa clientului este însă mult mai veche. Jeff Bezos doar a transpus în online tipul de afacere pe care Pryce Pryce-Jones l-a început cu mai bine de 150 de ani în urmă.

Llanllwchaiarn este un mic sat în Țara Galilor, aflat la marginea orașului Newtown, care a devenit în secolul XIX un centru important al producției de lână. Acolo s-a născut, 1834, Pryce Edward Pryce-Jones, care a înființat prima afacere cu comenzi prin poștă, revoluționând modul în care produsele erau vândute.

Nu știm de ce nu i-a plăcut sau nu a mai putut să urmeze școala din sat, cert este că nu i-a mai trecut pragul de la vârsta de 12 ani și a intrat ucenic la un negustor de textile. Zece ani mai târziu îi preia afacerea și se căsătorește cu la fel de tânara Eleanor, din Newtown.

În micul său magazin, Pryce-Jones (foto) vinde un produs local, țesătura din lână (flanela) își duce viața nici prea-prea, nici foarte-foarte. Momentul de cotitură, care i-a propulsat compania la nivel internațional, survine în 1859, când calea ferată a ajuns la Newtown, iar reforma Poștei Regale a împânzit Marea Britanie cu noi și noi oficii. Pryce-Jones intuiește potențialul nelimitat al combinației și tipărește o broșură în care își prezintă toate produsele din lână pe care le poate vinde, livrările urmând să fie făcute prin poștă, cu trenul. Catalogul din 1861 este considerat a fi primul din lume cu comandă prin poștă, iar Pryce-Jones devine primul antreprenor care vinde prin corespondență la scară largă.

Dacă la început livrările se limitau la zonele rurale apropiate, extinderea ulterioară a căilor ferate i-au permis să primească comenzi din localități din ce în ce mai îndepărtate, iar afacerea sa a crescut rapid după ce The London and North Western Railway Company îi pune la dispoziție trei vagoane pentru livrare, astfel că majoritatea comenzilor ajung la ușa clienților de pe o zi pe alta.

În 1879, lista impresionantă de 100.000 de clienți este deschisă de Regina Victoria, prințesa de Wales și de curțile regale din toată Europa. În cele din urmă, țesăturile galeze din lână traversează oceanele și ajung, din Llanllwchaiarn, în America și Australia. Cum vânzările prin poștă ”explodează”, își construiește un depozit nou în Newtown, Royal Welsh Warehouse, și își deschide propriul oficiu poștal.

Royal Welsh Warehouse
Royal Welsh Warehouse, în Newtown (foto; geograph.org.uk)

Lui Pryce-Jones i se atribuie și invenția sacului de dormit, brevetat în 1876 sub numele de Euklisia Rug, o cuvertură, cu pernă inclusă, în care puteai să te înfășori. Un număr de 60.000 de bucăți au fost vândute armatei ruse, iar alte mii, trupelor germane în timpul războiului franco-prusac din 1870. Euklisia Rug a fost folosită și de misionari din Africa, și de pionierii teritoriului australian. Ulterior, s-a transformat în ceea ce se numește astăzi ”sac de dormit”.

Succesul afacerii sale de comenzi și livrare prin poștă a fost recunoscut de regina Victoria în 1887, când a fost ridicat la rangul de cavaler, devenind Sir Pryce Pryce-Jones. Din 1885 până în 1886 și din 1892 până în 1895 a fost membru al Parlamentului pentru Montgomery, din partea Partidului Conservator. În 1891, Pryce-Jones a devenit Înaltul Șerif din Montgomeryshire.

Pryce-Jones a murit în 1920, la vârsta de 85 de ani. Din fericire, nu a mai văzut că afacerea, pe care a dezvoltat-o de-a lungul deceniilor, a fost lovită grav de criza din anii ’20 și ’30 și a fost preluată de compania Lewis’s din Liverpool în 1938.

Modelul său de afacere este, însă, astăzi mai înfloritor ca niciodată.

 

CITEȘTE ȘI:

Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Ploiești – Brașov va costa 57,5 mil. lei. Proiect

CNAIR a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor de construcție a VO Mihăilești

Salariul minim va fi majorat ”cel puțin cu rata inflației”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...