Salariul minim brut ar trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației, proiectul privind noul mod de calculul acestuia urmând să fie lansat în dezbatere publică, a anunțat noul ministru al Muncii, Raluca Turcan.
”În ceea ce privește salariul minim, discuția din minister, dar și cea cu premierul Cîțu, se referă la faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației. Este un subiect pe care deja îl vom lansa în dezbatere publică, astfel încât să putem legifera această decizie”, a anunțat demnitarul.
În Programul de guvernare se prevede că metoda de calcul pentru stabilirea creşterii nivelului salariului minim să se bazeze pe trei indicatori: productivitatea muncii, indicele inflaţiei şi creşterea economică.
„Elaborarea unui proiect de lege cu privire la principiile de stabilire a salariului minim brut pe ţară garantat în plată, luând în calcul: productivitatea muncii, indicele inflaţiei şi un coeficient de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice, negociat cu partenerii sociali”, se menţionează în document, la capitolul „Măsuri pentru salariaţii din România”.
Conform Legii 174/2020, aflată în vigoare, ”coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plata şi a politicii salariale”.
De la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este de 2230 de lei. Pentru acest nivel, angajatul primește un salariu net de 1346 lei, iar angajatorul suportă o cheltuială totală de 2280 de lei.
Pentru angajații care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare, salariul minim brut pe economie este de 2350 lei. La acest nivel, angajatul primește un salariu net de 1413 lei, iar angajatorul suportă o cheltuială totală de 2403 lei.
Rata anuală a inflației a scăzut în noiembrie la 2,1%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,81%, serviciile cu 2,77%, iar mărfurile nealimentare cu 0,78%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2,1% la sfârşitul acestui an, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară.
CITEȘTE ȘI:
Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie
UE și Marea Britanie au încheiat acordul comercial post-Brexit
Comentați?