Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns joi acordul privind relaţiile comerciale post-Brexit, punând capăt lunilor de dezacorduri cu privire la drepturile de pescuit și la normele comerciale viitoare.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.
În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.
Textul acordului nu a fost încă publicat, dar premierul Boris Johnson a susținut, citat de BBC, că este o „înțelegere bună pentru întreaga Europă”.
Marea Britanie urmează să părăsească sistemul comercial al UE joia viitoare, la un an după ce a ieșit oficial blocul celor 27 de națiuni. Vor fi schimbări pentru afaceri, iar Marea Britanie și UE vor forma două piețe separate și sfârșitul liberei circulații.
Însă acordul comercial post-Brexit va ușura enorm activitatea multor companii britanice care suferă deja de impactul coronavirusului și care se temeua de perturbarea frontierelor și de impunerea tarifelor sau a impozitelor asupra importurilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Boris Johnson a declarat că acordul de 668 miliarde de lire sterline pe an va „proteja locurile de muncă din această țară” și „va permite vânzarea mărfurilor din Marea Britanie fără tarife, fără cote pe piața UE”.
La rândul său, şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este „corect, echilibrat şi bun” şi merită luptat pentru el.
„A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi”, a spus Ursula von der Leyen, citată de Reuters.
(Sursa foto: Boris Johnson Twitter)
CITEȘTE ȘI:
CFR Călători suplimentează trenurile în perioada sărbătorilor de iarnă
Programul IMM Invest va fi prelungit până la 30 iunie 2021
Comentați?