Programul pentru susţinerea companiilor mari, în valoare de 8 miliarde de lei, cuprinde trei tipuri de măsuri şi va fi operaţional în trei – patru săptămâni, a anunţat, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
În şedinţa de joi, Guvernul a aprobat Memorandumul pentru programul privind susţinerea companiilor mari.
Cele trei măsuri curprinse în Memorandum sunt:
- Acordarea de garanţii în numele şi contul statului pentru companiile afectate de pandemia Covid-19 care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor beneficiare;
- Acordarea de finanţări cu componentă de ajutor de stat în numele şi contul statului pentru compania afectată de pandemia Covid-19 în scopul realizării investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţilor curente;
- Acordarea de produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale.
Potrivit ministrului Finanţelor, pentru susţinerea companiilor mari plafonul este de 8 miliarde de lei, cu un efect de multiplicare de aproape 28 de miliarde de lei în economie.
Cine sunt beneficiarii
Potrivit ministrului Finanţelor, beneficiarii celor trei măsuri de sprijin sunt „persoanele juridice de drept privat înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu completările şi modificările ulterioare; se încadrează în categoria IMM care au cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în anul 2019 sau se încadrează în categoria întreprinderilor mari – şi aici am adăugat încă o categorie de companii care au fost cumva lăsate în afară de programul IMM şi de celelalte programe: companii care sunt întreprinderi afiliate sau parteneri şi care au peste 250 de angajaţi”.
„Deci, acum, prin acest program, cred că am cuprins cam toate companiile din România care pot să aibă acces la aceste credite de finanţare”, a subliniat Florin Cîţu.
În opinia acestuia, programul destinat susţinerii companiilor mari ar putea deveni operaţional în 3-4 săptămâni.
„Din punctul nostru de vedere, credem că notificarea Comisiei şi tot ce alte proceduri mai avem de făcut local, programul o să fie operaţional în 3 săptămâni, maximum o lună de zile”, a arătat el.
CITEȘTE ȘI:
Pasaj rutier suprateran pe DN 21, în zona Drajna. Proiect
Ministrul Bode pledează pentru un sprijin financiar coordonat în transporturile europene
Străzile din staţiunea Neptun-Olimp, reabilitate cu fonduri europene
Comentați?